Заболи ли ни зъб, чак тогава отиваме в кабинета - с ниска физическа активност сме

Българите са сред европейците, които консумират сравнително малко плодове

05.10.2023 | 14:57 Редактор: Искра Ангелова
Заболи ли ни зъб, чак тогава отиваме в кабинета - с ниска физическа активност сме

Българите ходят на лекар между 5 и 6 пъти годишно, като това се доближава до средното за европейските държави. Посещението при зъболекар обаче е под веднъж на година, обикновено когато ги заболи зъб. Данните са част от изследване, което беше представено в рамките на гражданската инициатива Здравен барометър, която наблюдава и анализира състоянието, ефективността и развитието на здравната система у нас.

Всеизвестната истина, че сме най-пушещата и най-често консумиращата алкохол нация в Европа, беше припомнена по време на днешното представяне на данни от Здравен барометър. Като гост се включи бившият здравен министър Асена Сербезова, която презентира част от събраната информация от европейски изследвания и такива на НСИ.

"Около 44% от българите имат нормално тегло. Нареждаме се близо до средноевропейските стойности. България е сред европейските страни с най-ниска физическа активност. Някои социално значими заболявания се проявяват по-рано и по-тежко. Българите са сред европейците, които консумират сравнително малко плодове", поясни тя.

През 2020 година българите са ходили на лекар за консултация или изследвания по-малко пъти годишно, отколкото в предходните две години. По данни за 2019 година около 40% от употребяващите лекарства са посочили, че това са медикаменти по лекарско предписание. Въпросът е какви лекарства си купуват останалите 60 процента, обясни Асена Сербезова, цитирана от БНР.

"Има едно схващане, че лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание са едва ли не безопасни. Няма безопасни лекарства", каза още бившият министър.

Най-дълго в добро здраве живеят хората в Малта, показва наблюдението на Здравен барометър. Мъжете у нас живеят в здраве 61.6 години, жените - 65.1 години. Това е близко до средните стойности за европейските държави.

Според Здравен барометър процентът на хората, посещаващи профилактични прегледи при лекар, е намалял, макар и незначително, през 2022 година спрямо предпандемичната 2019 година. На профилактика са отишли най-голям процент от населението на областите Пловдив и Велико Търново. В тази връзка председателят на Лекарския съюз д-р Иван Маджаров разказа за проведен от организацията експеримент. При него е позвънено на пациенти и им е отправен въпрос дали са наясно, че имат право на безплатни профилактични прегледи. 30% от запитаните са заявили, че това не ги интересува.

По време на събитието беше обсъден недостига на лекарства у нас. Според представени от Асена Сербезова данни за последните 10 години от българския пазар са изтеглени над 3000 лекарства, заради това че е малък.

Снимка: Pixabay