България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Миокардният инфаркт и мозъчният инсулт са убийци на общество ни, времето е живот

Центровете за лечение на сърдечно-съдовите заболявания са много важни, но са малко, каза кардиологът проф. Иво Петров

05.10.2023 | 08:10 Редактор: Вяра Димова

Министърът на здравеопазването откри Балкански ендоваскуларен конгрес в София. Той е една от крачките за постигане на стратегията ни за изграждане на Центрове за лечение на инсулт в България. 

"Центровете са важни, тъй като сърдечно-съдовите заболявания, по-специално миокардният инфаркт и мозъчният инсулт, са убийци на нашето общество. България е една от най-засегнатите страни като болестност и смъртност от мозъчен инсулт. Исхемичният мозъчен инсулт се лекува по най-правилния начин, според последните клинични ръководства, с навременно ендоваскуларно лечение, което цели отваряне с катетър на артерията, предизвикала исхемично-мозъчен инсулт", каза кардиологът проф. Иво Петров в студиото на "България сутрин".

По думите му тази практика е започната от неговия екип преди повече от 15 години.

"На една от презентациите присъства министърът. Въпреки че с практиката сме започнали навреме, все още сме в началото на пътя като национална практика. Тя се утвърждава със съответните мерки на институциите и има призив практиката да бъде установена във всички европейски страни", обясни кардиологът. 

Пред Bulgaria ON AIR проф. Петров уточни, че Центрове за лечение на инсулт в България има, но са малко и няма изградена стратегия, при която лекарите от Спешна помощ да транспортират пациент към тези центрове, без да има междинни звена.

"При мозъчния инсулт времето е живот. Колкото по-кратко време минава от началото на симптомите до отварянето на артерията, толкова по-голям е шансът на пациента не само да бъде спасен, но и да бъде спасен от инвалидност. Инсултът е свързан с между 15-20% естествена смъртност. Още по-голяма е инвалидността", коментира специалистът.

Ние сме едни от шампионите на европейско ниво в навременното и ефикасно прилагане на практиката за ранна перкутанна интервенция, т.е. интервенция с катетър, изтъкна гостът.

"Всички казват, че подобна практика трябва да бъде приложена и за инсултите. Страна като Чехия я прилагат. Това трябва да бъде приложено и в България", допълни той.

Проф. Петров напомни колко е важна превенцията. 

"Множество проучвания показват, че превенцията може да намали честотата на сърдечно-съдовите заболявания, съответно инвалидността и смъртността от тях. Ние изработихме такава програма. Надявам се, че когато бъдат въведени сериозните програми за превенция, ще си дадем сметка каква част от мозъчните инсулти и миокардни инфаркти могат да бъдат предотвратени", увери кардиологът и изрази надежда скоро да бъден внесен проектът за промяна на законодателството, което призовава институциите да бъде обучавано населението за даване на първа помощ.

Гледайте целия разговор във видеото.