Сравниха демонтажа на Паметника на Съветската армия със свалянето на петолъчката от Партийния дом

Монументът е поредният социалистически символ, който бива премахнат от ключово място

13.12.2023 | 18:55 Редактор: Вяра Димова

Макар демонтирането на Паметника на Съветската армия да предизвика бурни реакции, той вече е поредният социалистически символ, който бива премахнат от ключово място. Потребители в социалните мрежи сравниха демонтажа на монумента със свалянето на червената петолъчка от бившия Партиен дом. 

Социалистически символ, пропаганда, памет или тъмно минало. Паметникът на Съветската армия е обект на спорове от години. Той обаче не е единственият артефакт от епохата на Студената война, който е премахнат от публичното му място. Един от първите свалени социалистически символи е червената звезда от върха на бившия Партиен дом. В една октомврийска сутрин, през 90-а година, петолъчката е премахната. За мнозина това беше началото на промяната.

"На този митинг, който беше много пъти коментиран във връзка с танковете, един възрастен човек ме бутна и ми посочи с глава петолъчката на Партийния дом и ми каза: "Виж какво, младеж, докато тази стои горе - няма да се оправим". И по ирония на съдбата само след 2 месеца аз бях в ръководството на БСП и след още малко време бях отговорен за махането на петолъчката", каза ръководителят на премахването на петолъчката от Партийния дом проф. Димитър Йончев.

9 години по-късно още един символ е премахнат, или по-точно взривен. Разрушаването на мавзолея отне 6 дни, точно колкото и неговото построяване. 

"Продължихме да си имаме проблеми, да се срещаме с трудности, да не можем да решаваме общи задачи. Промяна се случи и тази промяна от ноември насам водеше до промяната на основните знаци, защото и двата знака бяха чисто идеологически", посочи проф. Йончев.

Надеждата за промяна сега е в премахването на най-високия паметник в столицата.

"В душата ни е промяната. И тя понякога взема много време. Този паметник е едно материално изражение на това, което се случва в мислите на хората", смята Мартин Заимов от ИК за премахването на Паметника на Съветската армия.

Заради опит за заличаването на надписа на паметника, Мартин Заимов е арестуван, а по-късно арестът е обявен за неоснователен. 

Въпреки започването на демонтажа, споровете в обществото продължават, а дали ще се случи промяна, след като бъде премахната и последната фигура на паметника, предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа на Йоана Георгиева.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 4 месеца
В тъмна душа на Заимов не живее никаква промяна. Тя се обитава единствено от " материални измерения", изразяващи се предимно в доларови банкноти . Истинско евроатлантическо " времеубежище". Сигнализирай за неуместен коментар