Огради, КПП-та и селфита с Паметника на Съветската армия, прокуратурата пое случая

От "Възраждане" и БСП твърдят, че има нередности в процедурата по демонтаж, премахването не може да бъде спряно

13.12.2023 | 14:00 Редактор: Елеонора Танева

Допълнителна ограда, денонощна полицейска охрана и КПП-та в района на Паметника на Съветската армия в столицата, след вчерашното напрежение заради започналия демонтаж на монумента. Любопитни минувачи се трупат край огражденията. Някои си правят снимки за спомен.

Късно снощи от 37-метровата композиция беше премахнат най-високият си елемент - ръката на войник с автомат. Работата по премахването на монумента продължи тази сутрин, когато кранът се върна на терен заедно с работниците, които са заети с демонтирането на фигурите.

На този фон от "Възраждане" и БСП твърдят, че откриват и нередности в процедурата.

"Питаме къде е разрешението за строеж. Нещо вътрешно ми подсказва, че няма такова. Поне до момента не сме го видели, поискали сме го от главния архитект. Второ – къде е проектът за реконструкция и реставрация", заяви общинският съветник от БСП Иван Таков.

От "Възраждане" разчитат на намеса на прокуратурата. "Изискали сме от прокуратурата да спре всякакви действия до завършване на проверката", призова общинският съветник Деян Николов.

Двете партии настояват държавното обвинение да спре демонтажните действия, а това да даде време за референдум. "Ако ще сме демократи – да сме демократи. Нека софиянци решат какво да се случи", допълни Николов.

От Софийската градска прокуратура потвърдиха за Bulgaria ON AIR, че вчера са получили сигнал от "Възраждане". Действия по случая държавното обвинение обаче още не е предприело. Той е разпределен на наблюдаващ прокурор, който разполага с до един месец, за да прецени дали има основание да се работи по случая.

Дори и да се образува проверка, прокуратурата няма правомощие да спира демонтажните дейности, заявиха още от държавното обвинение. 

А къде да бъде съхраняван демонтираният паметник, след като музеят на социалистическото изкуство обяви, че не разполага с достатъчно място?

"Според мен идеалният вариант е музеят да се поразшири и да се намери в музея пространство, където да бъде съхраняван", призова историкът Тодор Чобанов. Той определи началото на процедурата по демонтаж като много закъсняла акция.

Този вечер в 18 часа ще има протест срещу премахването на Паметника на Съветската армия. Той е организиран от "Възраждане", ще бъде подкрепен от БСП. Мая Манолова пък завежда дело в съда срещу демонтажа. Отстраняването на монумента ще струва над четвърт милион лева. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.


1
3 rate up comment rate down comment 1
И?
преди 4 месеца
Като махнете паметника, нито ще възродите нацизма, нито ще прикритие собствената си некомпетентност нещо да изградите . Цялата работа е да се угоди на едно посолство, което си позволява да се меси, където не трябва. Единственият резултат ще бъде още по- голяма ненавист към всичко западно и особено американско.Посолството, в изблик на слабост, опитва да демонстрира власт, само че не му се получава. С насилие няма са подчини никого. Сигнализирай за неуместен коментар