Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Искра Михайлова: Борисов и ГЕРБ извиват ръцете и търсят мнозинства

"Това правителство не води България към нищо добро", заяви депутатът от "Възраждане"

08.11.2023 | 20:30 Редактор: Толя Стоянова

"От дни се говори, че ГЕРБ и ДПС планират да не се явят на заседанието. Това се коментираше навсякъде и беше ясно, че така ще стане. След местните избори се пренареждат пластовете и някой някого притиска. Местните избори показват срещу какво голямо предизвикателство сме изправени всички българи. Тежестта на влияние се преразпределя", заяви депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова в студиото на "Денят ON AIR".

"За никого не е полезно да има вкопаване и срастване с местната власт. Факт е, че не може 16 години една политическа организация да управлява една община и сега да се очаква, че ще се случи нещо различно", смята народният представител. 

Михайлова посочи, че "Възраждане" отбелязва ръст в сравнение с предходните местни избори.

"От един скачаме на пет общински съветници. Ние сме трета политическа сила в съвета. Отчитам за недостатъчно добра тази кампания от гледна точка на това, че не успяхме да мотивираме хората да гласуват", каза още тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В нашия регион имаше скандал с изтекли заповеди за купуване на гласове. Тези лица работят с ГЕРБ, след един месец ще имам доказателства. ГЕРБ намериха начини как да си вкарат удобни хора в общинските съвети. Борисов и ГЕРБ извиват ръцете и търсят мнозинства", твърди депутатът от "Възраждане".

По думите ѝ навсякъде, където са поискали повторно преброяване на гласове, се е оказало, че 50% от невалидните бюлетини всъщност са валидни

"Имаше много такива грешки в полза на ДПС. За да има възможност да се прави касиране, то трябва да доведе до коренна промяна в резултатите, избрахме да гледаме напред и да работим. Ниската избирателна активност е най-голямата грешка, която отчитаме", заяви Михайлова.

"За мен да се гласува е важно и аз винаги избирам да гласувам. Изборите за кмет са и мажоритарни избори, но зад кандидатите стоят определени организации. Избирателите на "Възраждане" са достатъчно интелигентни, те могат да преценят кого да подкрепят", коментира гостът.

На въпрос кого ще подкрепи в Столичния общински съвет за председателското място, тя отговори, че нейният колега в парламента Деян Николов е избрал да влезе в СОС и че като председател на групата на "Възраждане" ще вземе решение как да се постъпи. 

"Вотът на недоверие е политически акт - това е заявка и отношение към начина, по който настоящото правителство движи България. Това правителство не води България към нищо добро", категорична е Михайлова.

Гледайте целия разговор във видеото.