БСП, ИТН и "Възраждане" внесоха вот на недоверие към правителството

Най-големият грях на тази "сглобка" е, че продължава да разделя българската нация – под неясен диктат и чужди интереси, каза Атанас Зафиров

08.11.2023 | 11:50 Редактор: Елеонора Танева
БСП, ИТН и

Най-големият грях на тази "сглобка" е, че продължава да разделя българската нация – под неясен диктат и чужди интереси. Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров след като народни представители от ПГ на "БСП за България" внесоха заедно с ИТН и "Възраждане“ в деловодството на Народното събрание подписи за иницииране на вот на недоверие към правителството в сектор "Национална сигурност и отбрана“.

Зафиров показа снимка от оградата на границата.

"Това е състоянието на преградното съоръжение на българската граница. Всички мерки, които бяха обещани за подобряване състоянието на съоръжението, за безопасността на границата - не се случиха. Липсват обещаните 1200 гранични полицаи - министър Тагарев отговори, че ще изпрати 50 войника да охраняват границата. Това е илюстрация на безсилието на сегашното вредно за България управление", коментира Зафиров.

По думите на зам.-председателя на БСП продължава кадровата немощ на Българската армия - проблем, по който управляващите също бездействат. „Вчера зам.-министърът на отбраната призна, че тази година приемът на курсанти във военния университет е, за съжаление, една трета от обявените нужди. Тези, които ще завършат, могат да попълнят едва 22 % от нуждите на Българската армия. Нещо повече – продължава системното изпразване на способностите на българските въоръжени сили и това обикновено се прави в услуга на чужди интереси. Не става ясно под какво давление и влияние“, добави Атанас Зафиров.

Като сериозен проблем той подчерта факта, че българският военно-промишлен комплекс е оставен встрани от процесите на превъоръжаване и модернизация на Българската армия.

"Дали се прави умишлено или в чужд интерес, предстои да разберем, но в крайна сметка не се използва този огромен потенциал, който има нашия ВПК. В същото време ще бъдем принудени да купуваме въоръжение от външни доставчици. Още едно доказателство, че това правителство взима решения под някакъв друг натиск. Обикновено тези решения се оправдават с ЕС, с НАТО. И тук възниква въпрос - България не е ли пълноправен член на тези два съюза и в крайна сметка с подобно васално поведение, не нанасят ли допълнителна щета на националната сигурност, като засилват и евроскептицизма“, заяви социалистът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)