Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Александър Николов: Причината за дерогацията е войната, обществото не печели

"Парите оставят огромни следи, всичко може да се провери", заяви бившият министър на енергетиката

25.10.2023 | 20:57 Редактор: Толя Стоянова

Ръководството на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД заяви, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. Дружеството посочи още, че са внесени 647 млн. лв. данъци за тази година, а за 2022 г. още 685 млн. 

"Не видях нито един човек да стъпи на реални данни с документи, с финансов отчет, с това как изглежда пазарът на България и този на съседни държави, които изнасят от рафинерията, със сравнение на цени, на нивото на акцизи. Не знам дали и кой е на хранилка, ако има нормални органи в България, това може да се провери. Парите оставят огромни следи, всичко може да се провери", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му всички говорят за единия сорт петрол и за другия, но никой не казва, че в нормално функциониращ пазар, такава разлика не съществува. "Моето опасение е, че ще се създадат правила, които вместо да посрещат проблемите, ще създадат нови потенциални инвеститори", коментира Николов. 

"Причината за дерогацията е войната. Обществото не печели от тази дискусия, тя трябва да бъде вкарана в експертен формат, а не в политически контекст", каза бившият министър на енергетиката в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че трябва да се направи регионален проект относно АЕЦ "Козлодуй". "Капацитетът от два нови реактора е много. За да се вземе такова решение, трябва да се прегледа цялата стратегия поне 10 години напред", категоричен е Николов.

Бившият министър на енергетиката засегна и темата с "Булгаргаз". "През 2022 г. "Булгаргаз" отчете нетна загуба. Виждат се някои ефекти на грандиозно водената политика на служебното правителство в сектор енергетика. Има загуби на неизползван капацитет, които са в отчета", твърди Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.