"Лукойл": За 2022 г. платихме 685 млн. лв. данъци, спрете политическия натиск

В позиция до медиите кампанията заяви, че изпълнява всички свои задължения към бюджета

25.10.2023 | 17:12 Редактор: Искра Ангелова

В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД най-отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на Република България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. Това заявяват от дружеството в позиция до медиите.

"Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска", пояснява от дружеството.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, - в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове", допълват от компанията.

"Внушенията, че "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция "Митници". Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че "ЛУКОЙЛ“ участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници. Ръководството на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства", завършват те.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Анонимен
преди 6 месеца
Никой,повтарям НИКОЙ не ви вярва Сигнализирай за неуместен коментар