7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат много мощни и изградени по уникална технология

Ще бъдат отпуснати още 500 млн. лв. за капитализиране на предприятието, каза премиерът Денков

25.10.2023 | 13:47 Редактор: Толя Стоянова

Министерският съвет реши да стартира строителството на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". До 2033 г. България ще е готова с новия блок, а до 2036 г. ще имаме и 8-и блок в атомната централа. Тези два блока ще са с по-голяма мощност, отколкото бяха четирите, които страната ни затвори за влизане в ЕС.

"Ще бъдат отпуснати още 500 млн. лв. за капитализиране на предприятието, което ще отговаря за реализацията на проекта. То трябва да започне преговори със строителните фирми", заяви премиерът Николай Денков.

Срокът, който се предвижда за завършване на проекта, е 2033 г., успоредно ще върви и процедурата за изграждане на 8-и блок, който трябва да бъде завършен 2-3 години след 7-и.

"Двата блока ще имат обща мощност от 2300 мегавата. За сравнение - затворените втори и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй" са с обща мощност 1760 мегавата", каза Денков.

На 19 октомври американската компания "Уестингхаус" подписа меморандуми за разбирателство с пет български компании, които ще участват в реализацията на проекта за реактор от технологията "Ей Пи 1000" на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

"В тях ще се вложи уникална технология, която позволява два пъти в много кратък срок да се променя мощността, което е важно за енергийната система, когато влезе в действие", обясни премиерът.

На 11 октомври правителството сложи край на проекта за втора атомна централа в Белене, като обяви, че обектът вече не е от национално значение.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
гошо
преди 5 месеца
Явно да се готвим за най-големият ядрен инцидент. Тази американска технология която не е използвана е опасна. Явно Денков прави България бяла мишка. Трябва да бъде спрян. Сигнализирай за неуместен коментар