Денков: Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок

25.10.2023 | 10:11 Редактор: Вяра Димова
Денков: Започва строителството на 7-и блок на АЕЦ

"С решение на Министерския съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-и блок", заяви премиерът Николай Денков.

Срокът, който се предвижда, е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков, цитиран от БГНЕС.

"Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това, технологията, която е избрана на тези реактори, е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат", каза още Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)