Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мандатност и професионалисти начело на службите, за да има реална борба с корупцията

Министър-председателите бързат да назначат свои хора, подчерта Филип Гунев

06.10.2023 | 20:45 Редактор: Толя Стоянова

Президентът не пожела да назначи главен секретар на МВР, единственият начин да се сменят шефовете на всички служби е като се промени закона, така че управляващите да ги назначат и президентът да няма думата. Той злоупотреби с правомощията си, защото идеята той да има въобще роля в тези назначавания, е той да бъде коректив - изпълнителната власт да предлага, а той да балансира нещата. Това коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му управляващата партия винаги ще си назначава когото си иска. "За да имаме реална борба с политическата корупция и да не се влияят службите, трябва да има мандатност и да са професионалисти хората, които ги управляват", добави Гунев.

"Системите и в МВР, и в другите служби, кариерното развитие е направено така, че с политическия асансьор да може да се качиш няколко нива нагоре. Всеки търси кариерното развитие по политическа линия", смята бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Според него първите стъпки на една реформа са да се засилят вътрешните органи за разследване

"В рамките на Министерския съвет няма екип, който да наблюдава и да регулира работата на тези служби. Министър-председателите бързат да назначат свои хора. В големи страни като в САЩ и Израел има Съвет по национална сигурност, който контролира и поставя задачи на службите. Тук министър-председателят няма как да го направи сам", заяви Филип Гунев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпроса дали МВР ще се справи в борбата с купения вот, Гунев отговори, че всеки прави едни и същи заявки, а в крайна сметка резултатите са много явни. По думите му е нужен огромен ресурс, за да може това да стане приоритет.

Гледайте целия разговор във видеото.