Прибърза ли с оставката си ген. Атанасов? Напрежение заради реформата в службите

На мястото на Атанасов застава Бойко Рашков

21.09.2023 | 18:58 Редактор: Михаела Димитрова

Бойко Рашков официално е председател на Комисията за контрол на службите в парламента. Той смени на поста ген. Атанас Атанасов, след като Атанасов беше призован да се оттегли от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Днес последваха обрати.

Отказът на ГЕРБ и ДПС да подкрепят реформата в службите за сигурност предизвика поредното разделение между управляващото мнозинство.

Христо Иванов определи решението на ген. Атанасов като "много сериозен сигнал". "ДБ няма да спре да преследва целите си за съдебна реформа и реформиране на спецслужбите. Компромиси могат да се правят по различните законодателни инициативи, но няма да се прекрачват червените линии, касаещи самите цели на реформата", написа Иванов.

По думите му Бойко Борисов е дал обещание да подкрепи реформата, но днес Борисов определи оттеглянето на Атанасов като прибързано и заяви, че сега не е време за промени в разузнаването. 

"Аз държа много на генерал Атанасов, той знае аргументите ми, лично съм му казал. Просто сега по време на война, когато текат маси операции в службите, едно сливане под половин година не минава. Аз не съм казал, че съм против това да се случва, но ще се случи, когато му е времето. От ДПС също смятат, че реформите по време на война са риск за страната ни", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Виждате в момента, че няма съгласие, нека да се обсъди това, ген. Атанасов прибърза с това решение", посочи Делян Пеевски.

 От "Има такъв народ" одобриха отлагането на реформата в службите и попитаха дали въобще е нужно преструктуриране.

"Според нас това решение е разумно, тъй като ние изначално не разбрахме въобще какви са дълбоките мотиви за това да бъдат сливани службите. Един от нашите мотиви против това беше същия - че ситуацията в момента не позволява това", каза Ивайло Вълчев.

"Продължаваме промяната- Демократична България" запазват председателството си на комисията по контрол на службите.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


4
0 rate up comment rate down comment 0
Иван Иванов
преди 6 месеца
Точно на време, да се махне този ***. Лошото е, че е замислил нещо друго Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Иво
преди 6 месеца
По-добре без Атанасов, хич не е прибързал, даже е закъснял Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Мишок
преди 6 месеца
1
0 rate up comment rate down comment 0
Му хаха
преди 7 месеца
Акад. Пеевски, май е премиерът в сянка. Сигнализирай за неуместен коментар