Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Дечев: Дори земята под Руската църква да е на посолството, няма право да я заключва

Констативният нотариален акт може да бъде оборен в съда, заяви зам.-министърът на правосъдието

27.09.2023 | 20:37 Редактор: Елеонора Танева

Скандалът със заключената Руска църква в центъра на София се разраства. ДАНС ще проверя собствеността по искане на прокуратурата.

"Има един сигурен и безспорен начин за установяването на собствеността - спорещите да минат през съд, едно решение на граждански съд ще реши този спор завинаги. Този крепостен акт от 1898 г. се отнася до земята, върху която е изградена сградата на Руската църква. Само че невинаги това, което се изгражда върху определена земя, автоматично става собственост на този, който притежава земята", коментира зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, дори и да се окаже, че в този крепостен акт действително няма подмяна на подписи, той се отнася до земята, но не и до сградата. Гостът обясни и претенцията за собственост от руското посолство, която е на базата констативен нотариален акт.

"Той не е като останалите нотариални актове. Констативен нотариален акт се издава, когато този който го иска, няма документ, с който да доказва по безспорен начин право на собственост. Той може да бъде оборен в съд от всяко друго лице, ако то представи убедителни доказателства. Тогава този, който е претендирал право на собственост върху спорния имот, губи делото и във владение влиза новия собственик", уточни Емил Дечев. 

Той заяви, че голяма част от документите по казуса ще бъдат търсени в Държавна агенция "Национални архиви", защото са над 100-годишни.

"Хипотетично не само земята, но и сградата върху нея е собственост на руското посолство. Това по никакъв начин не дава право те да заключват тази сграда, когато си поискат. Тя не е културен дом със светски функции, за нея отговаря българският патриарх. Той решава кой свещеник да служи в нея, ако иска само български, може един от тях да е руски гражданин. Последната дума е негова. Представете си как български свещеник в Истанбул заключва църквата "Свети Стефан", хвърля ключа в Златния рог и си тръгва обратно към България", даде пример зам.-министърът на правосъдието.

Дечев подчерта, че тримата служители, обвинени в шпионаж, вместо да бъдат привлечени като обвиняеми, са предпочели да бъдат експулсирани.

Гостът коментира пред Bulgaria ON AIR и старта на конституционните промени. Той очаква изненади и е категоричен, че ако бъдат бламирани, това ще означава разпад на правителството.

"Тогава отиваме на предсрочни избори, другият вариант е една част от сегашните партии, които участват в създаването на това правителство, да направят ново парламентарно мнозинство, което да излъчи ново правителство със съюзници "Възраждане" и ДПС или "Възраждане" и БСП", даде пример Дечев.

И изрази мнение, че по всяка вероятност ще има промени в Конституцията с леки изменения. Също така той посочи, че никъде не пише, че е забранено националният празник на страната да бъде включен в основния закон. 

"Предполагам защо са решили да го вкарат - най-вероятно са желаели да подчертаят, че искат да скъсат с досегашната зависимост от една велика сила и да подчертаят собственото самочувствие на българската нация. Дебатът вече е започнал, не виждам драма, ако националният празник е вписан в Конституцията. Може би е време българите да празнуват своите собствени усилия", каза още зам.-правосъдният министър.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте видеото с целия разговор.


14
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Неук юриЗД,ако въобще е такъв и има стаж на опитен правист. Ако беше опитен и разумен с малко повече разсъдък, въобще нямаше да се захваща с този проблем.Сега ще полае като мъниче под егидата на Козяк 16 и сетне ще се чуди как да се измъкне от блатото, в което го натикаха Милиционер Боко от Банкя, иконо мистът Кокорчо, Пеевски и някои разбирачи от ДБ. Сигнализирай за неуместен коментар
13
5 rate up comment rate down comment 1
Трезвомислещ
преди 6 месеца
Тоя измислен заместник измисля нови закони! Сигнализирай за неуместен коментар
12
16 rate up comment rate down comment 0
Иво
преди 6 месеца
То и преди ги имаше но в последно време политиката се напълни с много нагли простаци. Сигнализирай за неуместен коментар
11
12 rate up comment rate down comment 3
Vilislava Angelova
преди 6 месеца
Не е вярно,констативен нот акт се издава и когато има документи за собственост.Минали сте около вещното право... Сигнализирай за неуместен коментар
10
17 rate up comment rate down comment 2
Lff1966
преди 6 месеца
Пази Боже от такива разбирачи...... Смешни са... Сигнализирай за неуместен коментар
9
6 rate up comment rate down comment 15
Тошо
преди 6 месеца
Тодор Живков два пъти е искал да дари цялата България на Русия но завърши дните си в луксозна обстановка за разлика от Николае Чаушеско който е бил съден и разстрелян ! Сигнализирай за неуместен коментар
8
20 rate up comment rate down comment 13
Путин
преди 6 месеца
Ти. Като. Имащ. Нотариален. Акт. За. Къщата си. .защо. я. Заключваш. Колко. Ти. Плашат. Промяната. Или. Посолството. На. Америка. Да. Говориш. Тези. Глупости. .Ни. от. Гората. Ли сме. Хванати. Сигнализирай за неуместен коментар
7
27 rate up comment rate down comment 5
Володя
преди 6 месеца
Хай сик.р бе ! Ти ще кажеш кой ще кара руския влак. Сигнализирай за неуместен коментар
6
37 rate up comment rate down comment 2
Стефанова
преди 6 месеца
Пресолихте манджата с тази църква. Проблемите на България са ниските заплати и пенсии, голямата корупция по върховете на властта. Колко още сте такива жалки пионки като Чекмеджанко, които за да спасите кожи,гласувате помощи за Украйна, а нямате пари за детска онкоболница и пари за българския народ. Засрамете се! Извършите такива нарушения, достойни за международен скандал, и сега се чудите как да излезете от фекалната яма, в която се вкарахте сами. Срамувам се, че съм българка. Сигнализирай за неуместен коментар
5
11 rate up comment rate down comment 15
Фриц Клингенберг
преди 6 месеца
Този не некомпетентен, а платен *** на янките е лансиран от Радев и припознат от "промяната". Пък после ПАК му вярвайте на зеления чорап! Той го сложи за служебен зам-министър.Радев е американски агент. Както и Възраждане са новата партенка. Американска. Иначе как беше ... Крим е руски. Да, руски е! Но не и за вас *** и предатели! Сигнализирай за неуместен коментар