Столичната община дарила на руското посолство земята под Руската църква през 19-и век

Храмът остава затворен

27.09.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Руската църква в София остава затворена за миряните. А след сигнал на депутати, прокуратурата ще проверява собствеността върху парцела и сградата.

Три са въпросите, на които продължават да се търсят отговори по казуса с Руската църква. На първо място чия е собствеността на сградата и земята под нея, кой е заключил църквата и кога тя ще бъде отворена след предприетите действия от Патриарх Неофит. Управляващите също продължават да коментират казуса и се надяват тя да бъде отворена колкото се може по-скоро.

Сигналът до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за проверка чия е собствеността на храма е изпратен от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев. Те отчитат важността на въпроса и изразяват съмнение дали евентуално не е извършено престъпление, свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в България като негов собственик.

Казусът има два аспекта - правото на собственост като понятие в гражданското право, и другият е свързан с каноните на църквата или каноническото право, като прокуратурата ще извърши проверка само относно придобиването на собствеността върху парцела и сградата на храма.

"Ние, като прокуратура, ще се запознаем с документите, които са дали право на собственост и издаден акт от нотариус. Ще поискаме и документи относно каноните на нашата църква по отношение на служенето в нея", коментира градският прокурор на София - Илиана Кирилова.

Ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община, както и от Българската православна църква, също ще бъде изискано становище и от Дирекция по вероизповеданията на МС. Ще бъдат снети обяснения и от лица, които могат да изложат факти и обстоятелства, които интересуват самата проверка.

Публично беше разпространен нотариален акт от 1997 година, издаден на база крепостен акт от 1898 година.

В публикувания от "Свободна Европа" документ земята под днешната руска църква в София се дарява от Столичната община на тогавашното руско посолство.

А в кулоарите на парламента ген. Атанас Атанасов контрира позицията на руското посолство от събота, в която се казва, че посланик Елеонора Митрофанова не е заключила храма.

Все още се изчаква отговор от руския Патриарх Кирил за предложението на Патриарх Неофит български свещеници да продължат богослужебния живот в Руската църква.

Миряни идваха и днес до храма, за да се помолят и запалят свещ и да оставят цветя до архиепископ Серафим (Соболев), който е погребан в криптата на Руската църквата.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 1
Зак
преди 7 месеца
Четирите правни нули, подали сигнала, заедно с прокуратурата, по-добре да замълчат. В други сайтове има информация за крепостния акт и дарението. Храмът е собственост на РП и е ПОДВОРИЕ- под каноническата юрисдикция на РПЦ, която решава дали може български свещеници да служат там. Тая гавра с православния храм от страна на посолството, ДАНС и тия четиримата, е изключително гнусна и обществено неприемлива. Опитите са се ползва вярата за политически цели ще настроят хората срещу правителството. Сигнализирай за неуместен коментар