Премиерът: Руската църква трябва да отвори, в доклада на ДАНС има достатъчно данни

Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу националните интереси на България, коментира акад. Денков

26.09.2023 | 11:20 Редактор: Елеонора Танева

Църквата трябва да стои отворена, организацията става от страна на БПЦ. Затова и патриархът създаде необходимата организация, за да осигури свещенослужители, които да осигурят дейността на църквата. Къде е ключът и защо е там не е въпрос към мен. Така премиерът акад. Николай Денков коментира последните скандали около заключената Руска църква в София.

"Не са изгонени руски свещеници, а хора, които са работили срещу националните интереси на България", категоричен беше министър-председателят.

По думите му докладът на ДАНС е достатъчно ясен, за да има основания служителите в Руската църква да не бъдат допускани в България следващите 5 г.

Докладът на ДАНС ще бъде представен на депутатите. 

Премиерът коментира и опциите за присъединяване на България към Шенген. Той беше категоричен, то това не трябва да стана на два етапа.

"На 4 октомври имам среща с канцлера на Австрия. Надявам се да разбере колко губи Австрия от това, че България и Румъния не са в Шенген и колко би спечелила, ако сме вътре. Ако Австрия иска да бъдат защитени външните граници на ЕС, няма причина да настоява нашите патрули да са на границата с Гърция, ако са на границата с Турци и Сърбия - това е друго", посочи акад. Денков.

Вижте повече в репортажа.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
2 rate up comment rate down comment 0
А
преди 7 месеца
Айде, тея неграмотници започнаха да разбират от църковни въпроси, ти да видиш? Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 7 месеца
А ако от Москва ви върнат българските свещеници полуголи , с бележка и печат, че са заговорничели срещу Путин , какво ще правите? Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
К'о ? Не!
преди 7 месеца
Кои "национални интереси"? Спокойно, знаем какви са ги свършили руските "шпиони" в Македония- възпротивили се на отделянето на Македонската православна църква от църквата-майка, която според тях била БПЦ / Ти да видиш!/, а македонците, надъхани от техния "Козяк", много искат да получат независима църква."Шпионите" просто спазват схизматичната забрана в православието, което обслужва и нас, в случая. Но, понеже трябва на Балканите да избухне конфликт, ние как да не помогнем, използвайки БПЦ? Сигнализирай за неуместен коментар