България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богослов: Руската църква се използва за политическа пропаганда като "църковно посолство"

В храма и в момента има свещеници, български и украински, които могат да служат, заяви доц. д-р Костадин Нушев

26.09.2023 | 08:00 Редактор: Елеонора Танева

Патриарх Неофит назначи свещеници, които ще поемат обгрижването на руската църква в София, като извършват обичайните богослужения. Църквата все още обаче остава затворена. 

Има неприемане на действията на българските власти, свързани с ескпулсирането на руските служители в руското подворие. Има съпротива и форма на отпор като отговор срещу това, с което се цели възпрепятстване на действията чрез създаване на напрежение. В този храм и ма и други свещеници, и досега има български свещеник и друг, който е украинец. Не е ясно защо трябва да бъде затворен", коментира богословът доц. д-р Костадин Нушев в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че криптата е отделно помещение, с отделен вход и не е ясно защо трябва да бъде затворена. 

"Това цели да се покаже, че действията на българските власти са много лоши, деструктивни, а всъщност няма връзка между статута на лицата, които имат наложена забрана, със статута на сградата като храм", посочи гостът.

По думите му заплитането на казуса показва по какъв начин този храм е бил използван за политическо влияние като се разглежда като "църковно посолство".

"Храмът не може да остане затворен, това е каноническа аномалия, която се използва за политическа пропаганда. Всички, които се снимат пред катинара, очакват да започне предизборната кампания", заяви доц. д-р Костадин Нушев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази недоумението си как посланикът на Русия Елеонороа Митрофанова държи ключа за Руската църква и в същото време казва, че българските власти са отговорни тя да бъде заключена. 

Доц. д-р Костадин Нушев обясни, че Русия трябва да предложи за одобрение новите служители, които да заемат местата на експулсираните.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 7 месеца
Г-н доцентът Нушев какво иска - украинец в руска църква.Явно най-глупавата част от българите са тези с научни звания ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ох
преди 7 месеца
Този "богослов" -богоборец, да не е доц. към "Отворено общество"? Бива ли богослов така да мрази православни и да ползва вярата за политически цели, а също и да лъже безогледно? Руската църква е подворие на Руската Патриаршия, т.е. представителство, а духовникът -"шпионин" не е просто поп, а е представител на РПЦ. Храмът е под каноническата юрисдикция на РПЦ, т.е. не е български, макар да се намира на българска територия. Шпионската лъжа трябваше да скара БПЦ и РПЦ, ама не успя. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Даскалова
преди 7 месеца
Какъв национален празник, Бе? Скоро ще бъдем колония, територия, удобна на други държави.... Сигнализирай за неуместен коментар