Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Шаламанов: Недопустимо е от ДАНС да се изказват политически, искането на оставка е основателно

"Службите ни са политизирани, още когато са били създадени", заяви той

25.09.2023 | 21:32 Редактор: Михаела Кирилова

От каква реформа имат нужда службите и има ли основание за исканата оставка на председателя на ДАНС?

"Определено има основание за оставката му, защото когато оставката се иска от член на парламента, една от мерките за подобряване на ситуацията е наистина смяна на ръководството и ние да имаме служби, които не чакат да реагират на натиск от политиците поради нещо, което се е случило в съседна държава, а да действат изпреварващо. Основната роля на тези служби е да разполагат с такава информация и да предотвратяват и да намаляват рисковете", каза експертът по национална сигурност и бивш служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов в студиото на "Денят ON AIR".

На въпроса за нужните реформи в ДАНС, той отговори, че най-важната част е подобряването на информационната работа и координацията. Духовникът, който беше изгонен от руската църква, е там от 2018 г. и гостът акцентира точно на това. Той заяви, че никой не иска да се бърка в информационните работи на службите, но според него трябва да има ясни критерии за информационните задачи, които биват възлагани и какво е качеството на предоставената информация и как това влияе на взимането на ефективни решения. 

"Предимството, което има България, е, че е член на Северноатлантическия алианс и на ЕС. Ако ние направим реформа, която въвежда функция, позволяваща консолидиране на работа с открити източници, това ще постави нашите служби в ситуация да бъдат фокусирани само върху достигащата информация и в същото време ще се лишат от този монопол от информация. В същото време липсата на тази информация поставя в неудобно положени ръководството", коментира гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Причината за поисканата оставка е политическо изказване. Шаламанов се съгласи, че тази постъпка е била категорично недопустима и според него искането за оставка е основателно. Според него културната промяна в ДАНС явно не е на ниво и въвеждането на директора на националното разузнаване е една стъпка към засилване на гражданския контрол с специалните служби, което трябва да стане в полета на събиране на информация.

"Службите ни са политизирани, още когато са били създадени. Оттогава явно стъпките по тяхното реформиране не са били достатъчни, за да се постигне деполитизация. Деполитизацията в армиите беше по-лесен процес. Това е причина да не е добра идея прехвърлянето на военното разузнаване заедно с ДАР, защото ако една ефективна служба бъде прехвърлена с една нереформирана служба, има голям риск", категоричен е той.

Според него идеята на тази реформа е да се намали броя на службите, но коментира, че това не е начинът. 

"Начинът е с точно разпределение на задачите и отговорностите със засилен демократичен контрол", каза Велизар Шаламанов в края на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа