Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ген. Миланов: Изводите за скандала с църквата са генерални, защо ДАНС да са се провалили?

"Политическа измишльотина е, че руски шпиони са пробили службите, готов съм да споря", заяви той

25.09.2023 | 20:47 Редактор: Михаела Кирилова

След скандала с руските духовници, обявени за шпиони, ще падне ли главата на шефа на ДАНС? 

"Странно е, че оставката на г-н Тончев не се изисква от мин.- председателя. Основният въпрос е кои са причините да му се иска оставка. Не би било редно да се говори от държавни служители, това дали е достатъчен повод, е въпрос на преценка. Има доста генерални изводи, че да кажем че ДАНС се е провалил. Защо да се се провалили? Ние не знаем фактите по оперативните работи на ДАНС. Не знаем защо македонците са изгонили духовника", каза ген. Румен Миланов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него системата за национална сигурност не се управлява от памтивека, но не успя да кажа защо. На предложението, че причината е липса на потенциал или възможност за политическа бухалка, гостът заяви, че може да е и двете. Той изрази мнение, че реформата се състои в устойчиво кариерно развитие и обучение. Категоричен е, че от неграмотни хора ще получим неграмотен продукт. 

"Политическа измишльотина е, че руски шпиони са пробили службите, готов съм да споря. От години в България службите за сигурност и обществен ред работят в тясно сътрудничество с партньорските служби на НАТО и ЕС. Не ми се иска да се връщаме в това време, когато пише една докладна, че някой не приема мероприятията на народната власт и ние го пращаме в "Белене", заяви Миланов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"За да се изчисти ДАНС, трябва да се изчистят функциите му, защото има много работа в областта на шпионажа, международния тероризъм, който продължава да се развива в най-различни нови форми. Да, Алексей Петров е имал ключова роля в ДАНС преди години, но кой го сложи там?", попита той.

Военното разузнаване и ДАР да бъдат слети - за това ще се говори от управляващото мнозинство. По тази тема Миланов коментира, че тук се крие важна тема.

"Имаше едно бързо обсъждане при Борисов за аргументи и контрааргументи и тогава се видяха, че нещата са 50/50 и той каза да го оставим този въпрос. Така се остави този въпрос и не се засегна повече. Това са информационни служби, а информацията е тънка работа и трябва да бъде проверявана, защото ако имаме единен източник на информация, тогава се крие опасност от сериозни катаклизми", припомни той. 

Гледайте видео с целия разговор.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа