Русия привика посланика ни заради изгонените духовници, Москва заплашва с "неприятни последици"

Страната отбелязва експулсирането като "поредната провокационна нападка на българските власти"

25.09.2023 | 17:53 Редактор: Толя Стоянова
Русия привика посланика ни заради изгонените духовници, Москва заплашва с

Външното министерство на Русия извика българския посланик в Москва, във връзка с експулсирането на настоятеля на Руската православна църква в София. 

"На 25 септември във външното министерство на Русия бе извикан посланикът на България Атанас Кръстин, на когото бе изразен решителен протест във връзка с експулсирането от България под измислен предлог, по кощунствен и оскърбителен начин на настоятеля и на двама служители на подворието на Руската православна църква в София.

Бе отбелязано, че поредната провокационна нападка на българските власти, която напълно се вписва в текущите евроатлантически насоки за "борба с руското влияние", неизбежно ще доведе до неприятни последици - преди всичко за нейните инициатори.

"В същото време сме твърдо убедени, че техните планове, целящи подкопаването на многовековните духовни връзки и традициите на приятелство между народите на Русия и България, нямат никакви перспективи и са обречени на провал", се казва в изявлението на руското външно министерство, предаде "РИА Новости", цитирана от БТА.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС