Руското посолство е собственик на църквата, експулсираният свещеник направи разкрития

Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България, разказа Змеев

25.09.2023 | 14:04 Редактор: Михаела Димитрова

Първи коментар на руския свещеник, който беше експулсиран от България. Предстоятелят на Руската църква твърди, че е бил заплашен със затвор или пращане в бежански лагер, ако не напусне страната. Междувременно стана ясно, че собственик на църквата е руското посолство.

В интервю за руска телевизия предстоятелят на Руската църква у нас заяви, че не знае, защо е бил експулсиран от страната.

"Нищо не предвещаваше такъв драматичен развой. Сутринта отслужвахме светата литургия. След службата ни се обадиха, поканиха ни в миграционната служба, там по същество ни арестуваха. Когато попитахме какви са фактите, в какво ни обвиняват, отказаха да ни кажат каквото и да било", коментира архимандрит Васиан Змеев.

Според доклад на ДАНС руските свещенослужителите са извършвали шпионаж. "Консулът на Руската федерация поиска да се назоват фактите за ареста, но българските правоприлагащи органи започнаха да крещят: "А защо трябва да ви казваме?", а след това ни заявиха: "Или ви вкарваме в затвор, в бежански лагер, или незабавно напускате територията на България", каза още Змеев.

Според експерта по международна сигурност и управление на конфликти доц. Искрен Иванов, общественият образ на конкретен човек не пречи той да изпълнява и задкулисна дейност. 

"Когато говорим за една категория като сигурността, морални категории като религия и философия отстъпват назад. Защото какво е сигурността – стока. По същия начин както се търгува стока, се търгува и информация. Какъвто и да е той, ще го направи. Да, има подценяване на ситуацията", заяви доц. Искрен Иванов.

Според нотариалния акт Руската църква "Св. Николай" е собственост на посолството на Руската Федерация

"Този храм не може да остане затворен, той трябва да отвори, тъй като хората, които го посещават, защото хората нямат вина, че тези свещеници съгласно доклада на ДАНС са извършвали несъвместима дейност. Най-доброто е там да бъдат назначени български свещеници", коментира още Иванов.

Храмът остава затворен, а хората продължават да оставят цветя и свещи на заключената врата на църквата.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.


5
11 rate up comment rate down comment 4
Тези
преди 7 месеца
Вече се оляха. Убедително, логично и искрено болшинството българи са против отрицателното отношение към Русия. Тези предатели, уредили си управлението на държавата, не си дават сметка накъде я тласкат. Изопачават историята, истината. Наричат помощта на руснаците през годините ,,окупация". Една държава, възкръснала с помощта на руски и други войни след петвековно робство, е нямала нито подготвени хора, нито средства, нито идеи как да се устрои. Помогнали са й русите, а днес ги отричат *** Сигнализирай за неуместен коментар
4
16 rate up comment rate down comment 7
Жтвв
преди 7 месеца
Обзалагам се, че скоро ще приемат съвременен аналог на Закон за защита на нацията, който ще регламентира всички ограничения за лицата от руски произход, както е било за тези от еврейски. Натам вървят нещата. Всичко руско и свързано с Русия ще бъде заклеймявано, даже и възприетите от Русия благодарение на България -православие и кирилица. Затова посегнаха и на 3-ти март. Това е патология. Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 1
Да има
преди 7 месеца
А Доган и останалата ***? Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 7
Някой
преди 7 месеца
Защо направо не изгонят всички руснаци,дори и тези които са женени/омъжени за българи/българки? Те също може да са шпиони.Кирчо като е почнал да гони,да гони абсолютно всички. Българите и тях да изгони,които са женени за руски граждани. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 4
Ха-ха-ха
преди 7 месеца
Искам и аз, ако ме нарочат за шпионин, да избирам дали да ме съдят, да ме експулсират, или да ходя в лагер. Чудя се, хипотетично, ако : публично призная в качество на министър, че едно посолство, например руското, ми е заповядало да подпиша договор с "Г и аз съм го направил, а после, без да знам, че ме записват,обяснявам, че същото посолство одобрява началниците на службите, т.е. същите предоставят на това посолство конфиденциална информация, то аз и началниците ще бъдем ли обявени за шпиони? Сигнализирай за неуместен коментар