СГП проверява има ли фалшиви документи, с които е прехвърлена Руската църква

В хода на проверката ще се изискат документи относно собствеността на православния храм

27.09.2023 | 17:02 Редактор: Михаела Димитрова
СГП проверява има ли фалшиви документи, с които е прехвърлена Руската църква

На 27.09.2023 г. във Върховната касационна прокуратура (ВКП) постъпи сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в гр. София. Сигнал с идентично съдържание постъпи и от гражданско движение.

Прокурор от отдел "Специализиран" във ВКП се запозна със сигналите и ги изпрати по компетентност в Софийска градска прокуратура (СГП), която следва да изясни фактите и обстоятелствата по случая и да се произнесе дали има данни за евентуално извършено престъпление.

Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция "Национална сигурност".

В хода на проверката ще се изискат документи относно собствеността на православния храм от Агенция по вписванията, Държавния архив, Столичнаta община, Българската православна църква и други институции. Също така ще бъдат снети сведения от лица, запознати с факти и обстоятелства, които са по предмета на проверката.

Срокът за извършване на проверка по закон е до три месеца, след което ще се извърши преценка дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

За резултатите обществеността ще бъде информирана.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Не са у ред
преди 7 месеца
Да не говорим, че прокуратурата не може да разследва лице с дипломатически статут-посланик, нито юридическо лице-Руското посолство.Освен това, ДАНС не твърди, че духовниците са шпиони. Това се разпространява от медии и политици. Кирчо, Боко и Пеевски не знаят какво е "шпионин", медиите също. "Шпионаж", например, е случката с Москаленко, който изчете лист с класифицирана информация за Българската армия по телевизията, след което даже го наградиха с орден.Цялата работа е скалъпена. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Помия
преди 7 месеца
И кой е извършител на предполагаемото "престъпление"- нотариусът, прехвърлил имота? Осъзнават ли, че ако документите не са фалшиви, както би трябвало да твърдят, защото прокуратурата не прави проверки, а привлича към наказателна отговорност, наклеветяват посланик, за което, отговарят наказателно.Тия наистина са инструктирани да предизвикат война-престъпление по чл.98 НК. Сигнализирай за неуместен коментар