Русия не отговаря на Неофит, ген. Атанасов заяви, че Митрофанова е разпоредила църквата да затвори

"Очевидно е, че има много тежка търпимост към руския шпионаж в България", каза съпредседателят на "Демократична България"

27.09.2023 | 14:03 Редактор: Искра Ангелова

Руската църква в София продължава да е затворена за миряните, а четирима депутати от различни парламентарни групи в писмено становище до главния прокурор поискаха спешна проверка да установи чия е собствеността.

Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Ивайло Мирчев са депутатите, които са изпратили сигнала до Борислав Сарафов. В сигнала те поставят под съмнение дали евентуално не е извършено престъпление с легитимация на посолството на Руската федерация у нас, като неин собственик.

Единственият документ, който ви показвахме в ефира на Bulgaria ON AIR, е нотариален акт от 1997 година, който показва, че Руската федерация е собственик на сградата. Пред БНТ нотариусът, който го е издал - Иван Дахтеров, днес е заявил, че при издаването на нотариалния акт е представен крепостен акт от 1898 година и той е легитимен.

Днес в кулоарите на Народното събрание темата продължава да бъде актуална. Ген. Атанас Атанасов контрира позицията на руското посолство. Според него Елеонора Митрофанова е разпоредила храмът да бъде затворен.

"Очевидно е, че има много тежка търпимост към руския шпионаж в България и това трябва да се промени", заяви съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанасов.

"Второ, сега имаше някакъв протест пред Руската църква, задава се втори такъв, и бих казал на организаторите, които очевидно са от "Възраждане", че трябва да отидат да протестират пред руското посолство, защото стана ясно, че руската държава, през посолството в България, смята, че те са собственици на тази руска църква. Извадиха нотариален акт за това и стана ясно, че г-жа Митрофанова е разпоредила да се затвори тази църква", допълни той.

За Bulgaria ON AIR от Светия синод заявиха, че все още няма отговор на изпратеното писмо от Патриарх Неофит.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Агент
преди 6 месеца
Вие сите проявявате "търпимост към руския шпионаж", защото руските духовници нямат дипломатически статут и трябва да бъдат съдени за престъпление срещу Републиката, а не експулсирани. В такъв случай, защо помагате на "руските шпиони" да се укрият от правосъдието, като ги гоните чрез ДАНС вместо да ги предадете на съд? Не мога да повярвам, че евроатлантическа България ще пропусне да осъди точно "руски шпиони".Нещо да кажеш, генерале? Сигнализирай за неуместен коментар