Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Политиците не могат да се хвалят с Алексей Петров, Борисов играе своя игра

Все още е спекулация участието на бизнесмена в правителството, коментираха проф. Румяна Коларова и Георги Киряков

04.09.2023 | 20:25 Редактор: Вяра Димова

След старта на новия политически сезон - случайностите или здравата ръка, ще определят дневния ред? 

"Всички си спомняме как СДС дойде на власт - с идеята, че БСП ще изчезне. Обсъждаше се дали не трябва и турската партия да бъде част от СДС. С други думи - СДС се появи като заявка за алтернатива, която ще изпълни целия политически спектър. НДСВ се появи със заявка, че ще бъде автентичната десница. Имахме нова вълна от партии, които си бяха създали илюзията, че те са си самодостатъчни", коментира политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "Денят ON AIR".

Във връзка с дискутираната тема за намесата на Алексей Петров в правителството - проф. Коларова изтъкна, че бизнесменът е противоречива личност.

"Той упражняваше насилие. Този човек не може да бъде еднозначно приет. Никой не може да се хвали със съдействието от страна на Алексей Петров", допълни тя.

Според политолога Георги Киряков, докато няма реални факти, не може да се каже дали е имало негово участие. 

"Единствена теза е, че е възможна спекулация и че цели да уязви правителството на сглобката. Борисов има собствена игра в тази политическа ситуация - неговото лично оцеляване, политическо и физическо. Видяхме реакцията му при връщането на Васил Божков", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

От самото начало Борисов е показал, че "не са ангели", затова в случая с Алексей Петров, той знае, че не може да каже, че не се е виждал с бизнесмена, защото рано или късно ще излязат фактите, смята проф. Коларова.

"Фактите вече показват, че наистина Алексей Петров е организирал срещата. Борисов добре знае, че не се лъже в политиката", настоя още тя. 

Киряков определи като "странен рефлекс" заиграването на българските политици с такъв ти персонаж като Алексей Петров. "Това не е от сега, да разчитат на фигури от ъндърграунда. Това е странен рефлекс - 30 години да разчитат на този начин на правене на избори, на политика, защото това е единственият сигурен", на мнение е политологът.

Проф. Коларова разграничи два рефлекса, като определи единият на всички новодошли в политиката. "Продължаваме промяната" си мисли, че истинската информацията е задкулисната. От тази гледна точка Алексей Петров изглежда привлекателен. Важна е ролята на службите. Съгласна съм, че има и друга група - активисти, които разполагат разполагат с клиентелни мрежи", категорична е тя.

Политолозите коментираха и евентуална оставка в кабинета "Денков - Габриел". "Тепърва ще се прави списък на министри, които могат да бъдат сменени. Когато се случи такъв инцидент ГЕРБ бързо използват възможността да критикуват", анализира проф. Коларова.

Относно 3 март Киряков уточни, че във всяка коалиция има подобни разговори. "Нормални коалиционни взаимоотношения", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.