Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ерменков: Връщането на Божков не е случайно, българинът е изпаднал в апатия

"В България поръчките се печелят по един специфичен начин", каза той

25.08.2023 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Връщането на фигурант на съдебната система от ранга на Васил Божков с неговите изяви преди да замине за чужбина, не може да бъде случайно. Има причини, но няма нищо тайно, което да не стане явно, ще ги разберем какви са. Това е пореден коз в картите на покера, който се играе в управлението на държавата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това каза членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му в момента и двете страни на игралната маса са в патова ситуация.

"Лошото е, че тази патова ситуация се отразява пагубно както на обикновения гражданин, така и на политиката, която се провежда в държавата и на авторитета в държавата. Колкото по-бързо тази агония свърши, толкова по-добре ще бъде за държавата. А проблемът с контрола никога не е бил проблем на пристанище "Росенец", защото този контрол се е осъществявал от държавни органи - митниците и "Гранична полиция". Те са там, били са и по времето на концесията, проверявали са всеки товар и всеки човек, който е слизал или се е качвал на корабите", добави Ерменков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че държавата продължава да държи контрола, а операторът, който ще се занимава с "Росенец", няма нищо общо с контрола: "Той е длъжен да осигури условията, за да може контролиращите органи да си изпълняват работата, както е било досега."

И припомни, че концесионната такса не беше голяма.

"Тя е била определена от държавата, никой не е задължил държавата. Биха могли да искат и по-голяма концесионна такса. Числата, които влизат официалния джоб на държавата, са малки, другите, които излизат от държавния джоб, са големи. Частните фирми изпълняват своята дейност. В България поръчките се печелят по един специфичен начин. Всички, които са в сглобката, ще имат участие в цялата дейност там. Силно се притеснявам, че това ще бъде поредната "ин хаус" поръчка, ако мога така да я нарека", допълни Таско Ерменков.

Представителят на БСП е на мнение, че българинът е изпаднал в дълбока апатия.

"Не знам колко силно трябва да го удариш по джоба, за да излезе на улицата. Но нека не стигаме и до това, защото това няма да доведе до нормални резултати, ако насилствено започнем да решаваме проблемите, които съществуват в държавата. Има други начини - участване активно в изборите, забравяне за тези 100 лв., които се дават на глас, защото днес си получил 100 лв., но утре си ги консумирал, после 4 години се чудиш защо ти се случва това на главата, трябва да има и активна позиция", подчерта Ерменков.

Той поясни, че рафинерията при пренастройване може да работи с всякакъв вид нефт, но ще се отрази в цената.

"Едно е да прекарваш танкери прогнозируемо през Черно море, друго е да търсиш танкери по света и да ги прекарваш през Босфора, където невинаги може да разчиташ на график и на регулярност на доставките. Това повишава и цените на суровината, а това повишава и цената на крайния продукт", коментира гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.