Гвоздейков каза за цените на горивата, "Пристанищна инфраструктура" поема "Росенец"

Последствия от прекратената концесия също няма да има, уверен е министърът на транспорта

24.08.2023 | 19:07 Редактор: Елеонора Танева

Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" вече има лиценз като пристанищен оператор и поема пристанище "Росенец". 

Министърът на  транспорта Георги Гвоздейков посети днес терминал "Росенец", за да види как върви процесът по прехвърлянето на управлението на пристанищния терминал от "Лукойл" на държавата. Транспортният министър съобщи, че "Лукойл" е заличен като пристанищен оператор и управлението се прехвърля на "Пристанищна инфраструктура". Според Гвоздейков прекратяването на концесията няма да доведе до срив на пазара на горива.

До месец пристанище "Росенец" ще бъде изцяло в ръцете на държавата, а на "Лукойл" няма да се плащат неустойки за предсрочно прекратената концесия. 

"При така стеклите се обстоятелства държавата не дължи обезщетение, така че ние не можем да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание. Право на компанията е да търси правата си по установения ред", допълни Гвоздейков.

А последствия от прекратената концесия също няма да има, уверен е министърът. Що се касае за евентуални последствия от прекратяване на концесията, министърът призова хората да запазят спокойствие.

"В крайна има и други възможности за доставка на суров петрол. Ако се откажем от руския петрол, е въпрос на анализи, всички работим да няма ефект, който да повлияе негативно на българския пазар и гражданите", коментира Георги Гвоздейков.

Той беше категоричен и че поскъпване на горивата не може да се очаква. 

"Цената на горивата се определя от борсовите цени на продуктите. Петролният пазар е отворен, така че цените на горивата не се влияят от това, което се случва в момента", заяви министърът на транспорта.  

Складовата база е собственост на "Лукойл" и тепърва се уточнява как от Агенция "Митници" ще контролират дейността ѝ. 

"Въпрос на няколко дни е да се постигне споразумение с "Лукойл" за съвместното използване на данъчния склад на територията на терминала, което е изискване за получаване на експлоатационна годност на самия пристанищен оператор", уточни Гвоздейков.

През следващите 3 месеца предстои да бъде изработен анализ съвместно със службите за сигурност, Агенция "Митници" и "Гранична полиция", свързан със сигурността на обекта. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС