Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Защо нямаме национална доктрина и страхуваме ли се да се заявим пред света?

Според ген. Груди Ангелов новите шефове на службите не трябва да бъдат използвани за преследване на политически цели

23.08.2023 | 20:54 Редактор: Михаела Кирилова

Стратегията за националната ни сигурност не е променяна от 2018 г. и страната ни няма национална доктрина. В армията се забелязват множество напускания, защото кадрите на успяват да се реализират.

"Имаме стратегия за национална сигурност, по която се управляват процесите. Последната стратегия е от 2018 г. и по нея работи и Военната академия. Тя е единствената, в която са разписани нашите национални интереси. По-важният въпрос е имаме ли в България национална доктрина? Няма такава. Има опит за доктрина от български интелектуалци, които през 1977 г. се опитаха да сложат основите, но тя не беше възприета. Може би някой се страхува да се заявим пред света. За да оцелеем във времето, трябва да имаме цел - да запазим българската нация", каза бившият началник на Военна академия ген. Груди Ангелов в студиото на "Денят ON AIR".

По повод смяната на ръководните кадри в службите, гостът предупреди, че трябва да внимаваме какви сигнали ще подадем към нашите партньори и че тези хора са изградили доверие към своите подчинени. Ангелов смята, че всяка една необоснована смяна би довела до деморализация.

"Всички служби споделят една и съща информация на президента, министър-председателя и председателя на НС. Те трябва да бъдат информирани. Президентът трябва да има достъп до тази информация. Съвсем нормално е той да дава укази за назначаването на шефове. Трябва да бъдем внимателни как ще бъдат назначавани. Не трябва да бъдат използвани за преследване на политически цели", коментира бившият началник на Военна академия в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът засегна и темата за армията в България, нейното състояние и сведенията за множеството напускания. Ген. Груди Ангелов е имал предложение по случай подготовката на кадри и го е казал на министъра на отбраната, но предложението "потънало". Той заяви, че нямаме специалности, свързани с киберсигурност, а тя е съществен елемент.

"Всяка продължителна война е еднакво пагубна и за победените, и за победителя. Възможностите на Русия не са чак толкова големи, за да решат този конфликт. Пътят за решение е с преговори. Рано или късно някой трябва да направи компромис", категоричен е ген. Ангелов.

В края на разговора той коментира и помощите, които България изпраща на Украйна.

"Правителството знае какво изпраща, това е негова работа. Разделението в обществото е голямо в момента - на русофили и русофоби. България е членка на НАТО, но нацията продължава да го мисли за нещо далечно. Грешка е, че не се говори достатъчно какво представлява НАТО. Представя ни се като нещо лошо, но това не е така", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


4
1 rate up comment rate down comment 1
Който си искам
преди 8 месеца
Тук се изказват все гении на военното изкуство, управлението на средства и процеси, абе... както винаги българинът от всичко разбира... Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 0
Андрей
преди 8 месеца
Проф. Николай Слатински: Генералска бащиния във Военна академия, плагиатство и рекламен пиар, или как се фалшифицира израстване в научнастепен. Сигнализирай за неуместен коментар
2
13 rate up comment rate down comment 0
Антон
преди 8 месеца
Не допускайте повече некомпететната му експертиза и жалкия му опит да получи внимание!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца
Тоя *** източи бюджета на Военната академия о трябва да бъде преследван до пето коляно. Корумпе!!! Статията е пълно празнословие. Сигнализирай за неуместен коментар