Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Янев за Шенген: Гледат ни с недоверие и пренебрежение, България няма тежест

"Обществото ни не може да бъде спокойно, когато има убийства в държавата", заяви лидерът на "Български възход"

22.08.2023 | 20:46 Редактор: Вяра Димова

Има ли паника и страх в обществото след убийството на Алексей Петров и случаите на насилие в страната? 

"Ние поискахме Консултативен съвет, защото това е начинът за осъществяване на междуинституционален диалог, какъвто е необходим в такъв момент. Няма общество, което да е спокойно, когато се случват убийства. Преди убийството на Алексей Петров имаше похищение срещу главния прокурор. Покушение срещу главен прокурор в друга европейска държава не сме чули да се случва. А убийства има във всички европейски държави", заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев в студиото на "Денят ON AIR".

Според Янев обществото трябва да търси начини как да спре подобни събития да се случват в страната.

"Поставихме въпроса за Консултативен съвет, тъй като той функционира на базата на специален закон. Създаде се изкуствено напрежение между хората пак от онзи запис, в който ставаше въпрос, че заедно са правили "али-бали" на избори. Говоря за президента и хората, които в момента са в правителството. Сега трябва да работим за по-доброто си бъдеще заедно като общество. Този разговор липсва", коментира Янев.

Контекстът в конфликта между управляващите и президента е по-скоро, за да не се задава въпросът "Как се прави али-бали на изборите", настоя лидерът на "Български възход".

"Когато в онзи запис се говори за нарушения на този изборен процес, не задаваме въпроси и не питаме кой какви али-бали е правил. И службите, и МВР до голяма степен са политизирани в добрия смисъл на думата - политическите партии, които са на власт искат да имат влияние. Това е трудно, защото през годините не са създадени достатъчно сериозни критерии за развитие на кадрите", обясни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Янев изтъкна, че коментарите каква може да бъде причината за убийството на Алексей Петров са спекулации и добави, че не бива да се забравя, че службите водят следствени действия.

"В контекста на Шенген нашите партньори ни гледат по един и същи начин. Гледат ни с недоверие и пренебрежение, защото България няма тежест. Националните ни възможности са на ръба. Тук е моментът да се прояви европейското лидерство", категоричен е лидерът на "Български възход".

Той коментира и темата за милитаризацията на Черно море. "Усилията трябва да са насочени в посока спиране на войната и в условия на мир да се решават въпросите. Сигурността на Черно море никога няма да бъде в сигурност без участието на всички държави членки, които имат териториални води в Черно море", смята още Янев.

По думите му информацията, че армията ни не е в добро състояние, е факт от години. "Има недостиг на хора за определени длъжности на определени позиции в българската армия. Тази тенденция е отдавна", подчерта гостът и потвърди позицията на партия "Български възход" по отношение на продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене".

"Това ще бъде грешка. Тези реактори могат да бъдат поставени в България, има и проектна мощност, и заинтересовани лица. Опциите са на масата", отбеляза Янев.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Шаш
преди 8 месеца
Всичките изяви на БВ след като не влязоха в парламента този път не изясняват тяхната посока и не дефинират тяхното политическо лице. Мен наистина ми притеснява че ще се присъеднят към национало - консерваторите в някаква национал социалистка сглобка и затова им нямам много доверие. Може да отидат накрая и при Възражадне. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Шаш
преди 8 месеца
Аз не виждам в думите на Радев за ,,властова болимия" диагноза а метафора която илюстрира процеси които не са изцяло видими за нас. Имало един период на събиране, след което някой се е освободил насилствено с част от това което е събрал в системата си. То е било насабрано много, и дълго сега сме в период на освобождаване и държавата трябва са проследи и да предотврати следващото престъпление. Това е моя прочит. Сигнализирай за неуместен коментар