Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на МВР каза защо убиха Алексей Петров и с чие знаково ликвидиране е свързано покушението

"Политическата ситуация в страната е нестабилна", каза бившият зам.-вътрешен министър

18.08.2023 | 20:54 Редактор: Михаела Кирилова

Премиерът акад. Николай Денков заяви, че са установени проблеми в МВР и посочи като такъв главния секретар на ведомството. Той поясни, че вътрешният министър ще трябва да подготовки доклад в тази връзка за смяната му.

"Аргументацията, която чух, е че не работи в синхрон с министъра на вътрешните работи. За да бъде сменен, се иска и съгласието на президента. Този главен секретар беше назначен по време на служебните правителства, които са изцяло по избор на президента и да има указ и от него е важно, защото това показва синхрон и общо желание за работа срещу престъпността. Президентът може и да не се съгласи, но това отслабва неговите позиции. Вече е ясно, че той ще говори утре и може би това ще е интересно изявление", каза бившият зам.-вътрешен министър Явор Хайтов в студиото на "Денят ON AIR".

Акад. Денков поясни, че по отношение на убийството на Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС. 

Хайтов предположи, че става въпрос за разчистване на сметки, желание за мъст, насъбрана обида и извършено посегателство от страна на Петров, защото това не е първото покушение, не е и второ. Гостът отбеляза, че през годините явно има наслоявания. Явор Хайтов предположи, че Петров е подозирал за това покушение и за хората, които го планират.

"Аз съм разговарял няколко пъти с него. Направи ми впечатление, че той едва 14-годишен е постъпил като ученик в Средното милиционерско училище в Пазарджик. Той чувстваше МВР като свой втори дом. Той произлиза от бедно семейство и МВР за него беше опора. Държавата е длъжник в много отношения, но тези здрави и силни момчета трябва да бъдат обгрижвани след напускането на тези структури. Те владеят силата и оръжието. Като напуснат, за съжаление, не им се предлага нищо. Техните колеги в САЩ и в Европа получават предложения във финансови структури и получават една гаранция, че няма да се изкушат да извършват престъпна дейност", заяви бившият зам.-вътрешен министър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че Алексей Петров е търсил участие в политическите структури и че като съветник в ДАНС е имал достъп до много ценна информация. Хайтов припомни ролята му след стартирането на процедурата на главния прокурор. Тогава Петров предлагаше да му се намери нова работа. 

"С чий глас говореше той тогава? Най-вероятно от политиците, които направиха правителството, а те мълчат сега. Аз обвързвам убийството му. Аз го обвързвам с убийството на Петър Христов. Той беше приближен до една управляваща политическа сила. През март 2002 беше убит Илия Павлов, след като беше сглобено правителството на Симеон Сакскобургготски. Те по някакъв начин са политически обвързани. Нека се знае те с кого са общували", заяви гостът.

Явор Хайтов направи заключение, че политическата ситуация в страната е нестабилна и управляващото мнозинство не успява да се справи с престъпността.

Гостът коментира и новоизлязлата информация, че Алексей Петров е бил уцелен два пъти с хидрошокови патрони, които са забранени в България. Според него най-важното не е това, а че в България се случват убийства и гражданите не усещат стабилност.

За смяната на областните директори в МВР Хайтов заяви, че това е право и отговорност на министъра. Според него не можем да го укоряваме, че преценява да работи с определи лица. "Тук е мястото на опозицията. Ако иска да бъде сериозна, трябва да следи във всяка една област - намаляват ли наркотиците, грабежите, какво се извършва по отношение на превенцията за домашното насилие", каза той в края на разговора.

Гледайте целия разговор във видеото.