Властта с разкрития за убийството - сменят главния секретар на МВР, разпитана е ранената жена

Калин Стоянов няма доверие на Петър Тодоров

18.08.2023 | 17:59 Редактор: Тодор Петров

"Няма установена връзка между убийствата, които се коментират в медиите. По отношение на убийството на Алексей Петров има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС и др. Изследват се различни възможни мотиви за това престъпление, включително отмъщение", заяви премиерът акад. Николай Денков след съвместното заседание с представители на МВР и службите за сигурност в Министерския съвет.

По думите му не е предлаган за шеф на ДАНС и няма опасност за националната ни сигурност.

Премиерът коментира, че охраната на Петров не е била съставена от професионалисти и тепърва ще се изяснява защо. Денков уточни, че изглежда, че Петров се е чувствал в безопасност.

Денков каза още, че ще има създаден координационен механизъм, освен това са предвидени и още мерки за справяне със създалата се ситуация, сред които активизиране в пълен обем на службите и институциите, които са свързани с придобиване на по-ранна информация по отношение на престъпления. По думите му това се прави с цел превенция. 

"Проактивно действие с лицата, които влияят на средата за сигурност, за да е ясно, че те са следени, и че всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран", добави акад. Денков.

Той каза, че са установили и проблеми в МВР и проблем се оказва главният секретар на ведомството. Денков поясни, че вътрешният министър ще трябва да подготовки доклад в тази връзка за смяна на секретаря на МВР. 

"На практика министърът не работи с него, защото му няма доверие и смята, че има проблеми, които са възникнали преди в длъжност да встъпи този екип на МВР. Неслучайно на срещи, които сме имали досега, ако не присъства министърът, идва заместник-главният секретар", каза още акад. Денков. 

И добави, че по всички тези причини е помолил Калин Стоянов "да не търпи повече тази ситуация" и да изготви доклад с искане за смяна на Петър Тодоров и въпросният доклад да бъде внесен в МС, гласуван в сряда и изпратен към президентството.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че към момента не могат да говорят за завръщане на мутренски години и за усложнена криминогенна обстановка. По отношение на убийството на Алексей Петров той каза: Работим много активно. Организираме целия ресурс на МВР. Работи се по много версии и нито една няма да бъде изключена, докато не е проверена. Анализираме цялата информация, която имаме. Тя е свързана с неговата дейност през годините.

Стоянов заяви, че от началото на годината са станали 41 убийства, като са успели да разкрият 40 от тях.

"Алексей Петров няма нищо общо със сформирането на това правителство, законодателната и управленската програма. Всичко това са спекулации", подчерта още премиерът Денков.

Директорът на СДВР Любомир Николов съобщи, че оръжието е установено, калибърът - също. Жената, която беше ранена при убийството на Петров, вече е разпитана. Управляващите отказаха да разкрият самоличността ѝ.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR