Повече от два пъти опитали да убият Алексей Петров, покушението не е извършено с класическо оръжие

Роман Логвиненко, който беше осъден за опита за атентат срещу бизнесмена, беше предсрочно освободен

18.08.2023 | 13:41 Редактор: Искра Ангелова

Две денонощия след показното убийство на Алексей Петров, полицията и прокуратурата все още мълчат и не дават никакви подробности за хода на разследването. Не е ясно какви са основните официални версии, какви са мотивите, следите на престъплението и има ли поне предполагаем извършител и поръчител.

Остават неофициалните версии за разстрела на бившата барета и бизнесмен посред бял ден - от неуредени финансови сметки до политически мотив.

Покушението срещу Алексей Петров не е извършено с класическо оръжие.

"С оптически прицел, най-вероятно е била със заглушител. Това че е произведен повече от един изстрел говори, че оръжието е адаптирано да се презарежда бързо, може би е вид полуавтоматично", каза криминалистът Иван Савов.

Опитите да бъде ликвидиран Алексей Петров не са два - през 2002 и 2015 г., както официално се знаеше досега.

"Опитите, които бяха направени назад във времето върху Алексей Петров, показаха, че той е двузначна личност и онова, което официално се знае, е едно, онова, което не се знае, е нещо друго, именно поради тези причини се направиха доста опити - официално се пишат два, те са няколко повече", коментира бившият служител в НСО ген. Румен Ралчев.

Тази информация потвърди и експертът по сигурност Славчо Велков, който лично се познава с Алексей Петров повече от 40 години.

"Дали това е поръчано сега, дали това не е довършване на неизпълнен акт отпреди, защото това е четвърти акт. Последният път през 2015 година - недовършено, извършителят тогава съден, сега е пуснат. Дали не би могло да се помисли, че това е продължение", поясни Велков.

Роман Логвиненко, който беше осъден за опита за атентат срещу Алексей Петров през 2015 г., беше предсрочно освободен от затвора през май. Според генерал Ралчев, Алексей Петров е останал мишена.

"Този, който е взел пари, там връщане на пари няма, има изпълнение на поръчка и два метра под земята", отсече той.

1 май е датата, откогато средата за сигурност у нас е влошена, всичко започва от взрива срещу автомобила на бившия главен прокурор Иван Гешев и смъртта на единия от така наречените братя Галеви - Ангел Христов, както и покушението срещу Красимир Каменов - Къро.

"За кратък период от време се случват тези неща. Една от основните задачи на разследващите е да потърсят дали има връзка между тези събития", апелира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС