МВР не може да потвърди смъртта на Петьо Еврото, той е сред причините да искат смяна на главния секретар

"Надявам се, че президентът ще приеме нашите аргументи", заяви министър Калин Стоянов

23.08.2023 | 18:45 Редактор: Искра Ангелова

Вътрешният министър Калин Стоянов внесе искане до президента за смяна на главния секретар на МВР. Причината е увеличението на тежките криминални престъпления, сред които убийството на Алексей Петров. 

Министър Стоянов заяви, че името на следващия главен секретар на МВР все още не е обсъждано.

Шестима загинали полицаи при изпълнението на служебните им задължения, покушението срещу Алексей Петров, съмненията за смърт на бившия следовател Петьо Петров, бунтовете след убийството на Димитър Малинов от Цалапица, мистериозното завръщане в страната на Ангел Христов от така наречените Братя Галеви, който почина през юни, както и убийството на психолога Иван Владимиров - Нав. Това са само част от случаите, заради които вътрешният министър иска оставката на главния секретар.

"Посочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар, което е основание за прекратяване на неговите правомощия. Надявам се, че президентът ще приеме нашите аргументи", заяви министър Калин Стоянов.

Очаква се президентът Румен Радев да преразгледа искането. А премиерът Денков заяви, че кабинетът трябва да се справи с нарастващата престъпност. И добави - предстои много работа.

"Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, и осигуряването на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок. Затова е важно екипът в МВР да работи в синхрон", категоричен бе Денков.

От МВР излязоха с официална позиция, че към момента бившият шеф на столичното следствие - Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, е обявен за издирване в Шенгенската информационна система и по канала на Интерпол. До момента не се потвърждава информацията, че той е починал в Обединените арабски емирства.

На днешното си заседание кабинетът започна подготовката за организация на изборите за общински съветници и кметове, които ще се проведат на 29 октомври т.г. Правителството разпредели задачите и отговорностите между петте министерствата, свързани с произвеждането на местния вот.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.