Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свинаров: НС прави промени под натиска на улицата, на парче няма да решат проблема

Няма сериозни признаци за мир в Украйна. Това е проблем на целия свят, коментира бившият военен министър

04.08.2023 | 20:17 Редактор: Вяра Димова

Ще се превърнем ли в правова държава със спешните промени в НК? 

"Виждам декларираните промени като промени на парче. Увеличаване на наказанието и промяна на някои от елементите на деянието за лека и средна телесна повреда няма да решат въпроса и са много далеч от термина правна реформа", заяви юристът и бивш министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него трябва да имаме друго възпитание и друг начин на живот. "Говорим за насилие над жени, в семейство или извън семейство. Проблемът важи за насилие във всеки смисъл на думата. Спомняме си много случаи, в които имаше насилие на възрастни хора. Подобни промени на парче няма как да станат", смята Свинаров.

Юристът посочи, че проблемът е в тежкия възпитателен и културен процес, който "българският народ трябва да извърви". Той коментира и гласуваните от депутатите промени. "Във всеки случай е подаване на натиск, случил се в конкретните събития. Протестите и дейността на парламента няма да решат проблема. Извънредното събиране на НС беше отзвук на уличния натиск", настоя бившият министър на отбраната.

По думите му предложението при лека телесна повреда да отпадне възможността за пробация е сложен въпрос. "Пробацията е свързана с определен период от време, в който трябва един-два пъти седмично да посещаваш служител, да се разписваш. Видът на наказанието, който се очаква да бъде сменен, няма съществено на промени нещата", коментира той.

Интимната връзка не бива да се нарича така, ако ще става явна, на мнение е Свинаров. По отношение на предложените промени в Конституция той заяви, че са възможни. "Трябва да се изчистят текстовете и да не се достига до неща, които следващото НС отново ще търси конституционно мнозинство, за да променя. Има спорни въпроси", добави той.

Пред Bulgaria ON AIR бившият военен министър засегна и темата за обучението в Черно море. "Русия знае, че Черно море е важен елемент от тази война. И двете воюващи държави имат черноморски излаз. Като министър Тагарев - смятам, че няма пряка опасност", анализира Свинаров.

БТР-ите, които България ще даде на Украйна, са неизползваеми и стоят в склад, изтъкна гостът. "Не виждам пречка да бъдат представени, нямат целево предназначение в България", отбеляза той, като направи прогноза за войната. "Няма сериозни признаци за мир. Това е проблем на целия свят", коментира гостът.

Във връзка с предстоящите местни избори Свинаров заяви, че много важни са положителните резултати. "Ако всички са доволни, това няма да повлияе на централното управление. Надявам се в България да се оформят по категорични позиции", заключи юристът.

Гледайте целия разговор във видеото.