Домашното насилие ще може да се наказва и при интимна връзка (ОБНОВЕНА)

Средна телесна повреда ще се наказва с до 8 години затвор без право на пробация

03.08.2023 | 15:42 Редактор: Михаела Димитрова

По-строги наказания за лека телесна повреда одобриха депутатите от правната комисия. Днес те заседаваха извънредно след шокиращия случай с обезобразената Дебора от Стара Загора и зачестилите прояви на домашно насилие.

Предвижда се в Закона за домашното насилие, то да може да се наказва не само при наличие на брак, но и при наличие на интимна връзка.

Средна телесна повреда ще се наказва с до 8 години затвор, без право на пробация и с глоба от 500 до 1000 лева. Лека телесна повреда ще се наказва с до 2 години затвор, без право на пробация и глоба от 500 до 1000 лева.

Третата поправка предвижда домашното насилие да се доказва и при "интимна връзка". Но БСП и ИТН имаха критики. 

"Няма как за всеки вид интимност да се търси наказание", настоя Гроздан Караджов от ИТН. "Считаме, че това няма да постигне ефекта, който трябва да се постигне", заяви Мая Димитрова от БСП.

Критика и мнение, че поправките са закъснели, дойде и от правосъдния министър Атанас Славов. А за да станат факт приетите сега поправки, те трябва да бъдат гласувани и на второ четене.

След като прекъснаха ваканцията си, депутатите от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са внесли още една обща декларация. Този път трите партии се обединяват срещу езика на омразата в политиката. Най-вероятно тази декларация ще се разглежда през септември, когато започва новият политически закон.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС