Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Чрез шантаж Русия опитва да се върне на масата на преговорите като силната страна?

В момента изолацията е доста тежка, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев

03.08.2023 | 21:01 Редактор: Тодор Петров

Среща за Украйна в Саудитска Арабия, но без присъствието на Русия. Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев смята, че по този начин се търсят алтернативи на единственото предложение, което е сложено на масата - това на Китай, което е с 12 точки и не е прието от Украйна и държавите, които поддържат нейната съпротива.

"Има и централна забрана на представители на украинската администрация да водят преговори с Русия. Самият Путин каза няколко пъти: Те не искат да преговарят с нас. Основната задача на украинската дипломация е преговорите да започнат, след като бъдат освободени окупираните територии", подчерта Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той оцени като слаб форума на Русия с африканските държави, макар усилията на Москва да показват, че не е изолирана и има подкрепа в Африка. На предишния такъв форум са присъствали 55 страни, сега са били едва 15, отбеляза Керемедчиев.

"Русия продължава да има огромен интерес да привлече колкото може африкански държави под своята военна защита. Защита от групата "Вагнер". По този начин Русия изтласква Франция, но освен това договорите там са срещу добиви и концесии на мини за природни богатства. По този начин Русия заобикаля санкциите на ЕС и САЩ", обясни гостът на "Денят ON AIR".

Керемедчиев не смята, че за момента Русия ще се върне в зърнената сделка. Според него Русия ще продължава да извива ръце и ще използва картите за "ядрена заплаха" и "гладна зима". По този начин страната опитва да се върне обратно на полето на преговорите.

"В момента изолацията е доста тежка и използвайки тези методи на шантаж, Русия опитва да се върне на преговорите откъм силната страна. Напрежението много се свали след решението на Путин да участва с видео връзка на срещата на БРИКС, тъй като Южна Африка трябва да изпълни заповедта за арест на руския президент. Путин облекчи тази тежка ситуация, в която щеше да изпадне Южна Африка", каза още бившият зам.-външен министър.

По думите му е много интересна ролята на Индия, която е под сериозен натиск от САЩ да играе по различен начин като член на БРИКС. 

"Почти цялото оборудване на индийската армия е руско. САЩ използват друг метод за стимулиране, като преместват големи инвестиции и производства от Китай в Индия. По този начин се вижда, че Индия не желае да разширява БРИКС", коментира дипломатът. 

Ако ще трябва да се прави нова единна валута, по-скоро трябва да се обедини около юана, отколкото да се измисля нова такава, на мнение е Керемедчиев. Гостът добави, че двете най-големи икономики - тези на САЩ и Китай, разменят стоки срещу долари, а Китай не желае да смени този начин на търговия. 1 млрд. долара на ден печели Китай от търговията със САЩ, използва тези американски долари и ги реинвестира, стана ясно от думите му.

Милен Керемедчиев обърна внимание, че сериозната среща е тази между турския президент Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

"Ердоган стои еднакво силно в Украйна с президента Зеленски и в Русия. В началото на военните действия застана на страната на НАТО. От друга страна, Турция е основният финансов икономически хъб на Русия при тези затегнати санкции. Ердоган може да изиграе изключително важна роля в намирането на баланс между двете страни. Надявам се да има преговори до края на годината", посочи още той.

Гледайте целия разговор във видеото.