"Вагнер" засилва присъствието си в Африка и Беларус, но спира набирането на бойци

Бойците на групировката имаха важна роля по време на инвазията на Русия в Украйна

31.07.2023 | 16:55 Редактор: Юлиан Христов

Лидерът на частната военна групировка "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че ще засили присъствието ѝ в Африка и Беларус, но към момента не наема нови бойци.

Групата обмисля следващите си цели, е заявил той в аудио съобщение, публикувано в свързвания с "Вагнер" Telegram канал Grey Zone.

Бойците на групировката имаха важна роля по време на инвазията на Русия в Украйна, припомня BBC. През юни няколко хиляди от тях взеха участие в неуспешен поход срещу ръководството на руската армия.

В новото аудио съобщение Пригожин заявява, че повечето бойци в момента са в отпуск, тъй като преди това "те дълго време бяха ангажирани с тежка работа".

Той заявява още, че "Вагнер" обмисля участието си в бъдещи задачи, които трябва да "допринесат за величието на Русия".

От думите му става ясно, че групировката остава "активна в Африка и тренировъчните центрове в Беларус". 

"Тъй като не страдаме от липса на персонал, не планираме провеждането на нови назначения", заявява Пригожин. Въпреки това той казва, че ще остане благодарен, ако желаещите да се присъединят в редиците на "Вагнер" продължават да поддържат контакт "и веднага щом Родината се нуждае от нова група, която да защитава интересите ѝ, ние със сигурност ще подновим назначенията".

Пригожин добавя също, че няма ограничения бойците му да се включат в други силови групировки в Русия и някои вече "за съжаление" са го направили.

Снимка: БГНЕС