Пригожин с първа публична поява след опита за бунт на 23 юни

Появи се снимка, на която той се ръкува с Фреди Мапука

29.07.2023 | 14:43 Редактор: Михаела Кирилова

Предложенията на руския президент Владимир Путин за безплатни доставки на зърно за африкански държави са недостатъчни. Лидерите на африканските държави призоваха Путин да сложи край на войната в Украйна. А в кулоарите на срещата в Санкт Петербург за първи път след опита за метеж срещу Кремъл се появи лидерът на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин.

Лидерът на наемническата армия се появи за първи път публично, след опита за бунт на 23 юни. На кадъра той се ръкува с Фреди Мапука - висш представител на ЦАР, където наемниците от "Вагнер" са много активни. Те помагат на правителството в битките му срещу бунтовнически групи в богатата на диаманти африканска държава. Снимката е публикувана от Дмитрий Сити, за когото се предполага, че ръководи операциите на "Вагнер" в ЦАР. 

BBC е проверила достоверността на кадъра чрез софтуер за лицево разпознаване и съвпадението е 99%. Срещата Русия - Африка в Санкт Петербург приключи със съвместно изявление, в което председателят на Африканския съюз Азали Асуман определи като недостатъчни предложенията на Путин за безплатно зърно и го призова да сложи край на войната в Украйна. 

"Руският президент заяви, че е готов да ни помага в областта на зърнените доставки. Да, това е важно, но може и да не е съвсем достатъчно. Трябва да постигнем примирие", каза Асуман.

По време на форума стана известно още, че Москва е опростила дългове на африканските държави за 23 млрд. долара. Руският президент обеща, че ще отпусне още 90 млн. долара за развитие на континента. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Twitter/Spriter Team