Путин: Украйна иска да е независима държава, а Западът - да я вкара в НАТО

Руският президент обясни как западните държави са започнали войната

29.07.2023 | 12:24 Редактор: Юлиан Христов
Путин: Украйна иска да е независима държава, а Западът - да я вкара в НАТО

Русия е готова да търси начини за уреждане на ситуацията около Украйна въпреки позицията на западните държави и на самия Киев, който си е забранил да преговаря с Москва. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с африканските лидери, които представиха мирна инициатива за Украйна.

Западът се готви за хибридна война с Русия от дълги години, опитвайки се да навреди на позициите ѝ в света и да подкопае държавността, каза руският президент.

"През 2014 г. украинските власти започнаха фактически военни действия срещу част от своя народ, използвайки самолети, тежка техника, танкове срещу тези, които не бяха съгласни с държавния преврат, подкрепен от Запада", подчерта Путин. "Ето как Западът започна войната в Украйна, точно така се случи. Невъзможно е да се отрече това", каза още руският президент.

На срещата, която се проведе в рамките на втората среща на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, руският лидер отбеляза, че основните положения на африканската инициатива повтарят мирния план на Китай и припомни, че Москва никога не е отказвала да преговаря. Путин определи неутралитета на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост, като ключов за руската страна, съобщават руски медии.

Според Путин Русия е готова да търси мирно уреждане на ситуацията около Украйна, въпреки позицията на западните държави, които многократно са нарушавали Устава на ООН. "Ако искат някой да спазва Устава на ООН и други актове на международното право, нека сами се стремят да спазват същите тези норми. Това обаче не означава, че ние не искаме и не се стремим към мирно разрешаване на всеки конфликт", подчерта той.

Руският президент заяви, че сега Киев трябва да поеме инициативата по отношение на мирните преговори: "Смятам, че топката е изцяло от тяхната страна".

Путин заяви, че неутралитетът на Украйна, записан в декларацията ѝ за независимост, е от ключово значение за Русия, пише "Труд".

"В тази декларация черно на бяло е написано, че Украйна е неутрална държава. Това е от основно значение за нас и не разбираме защо Западът започна да вкарва Украйна в НАТО", каза той.

Снимка: БГНЕС