Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Международен експерт: Мирът може да дойде през Китай след разпад на Русия

Руснаците опитват да ни сплашат и продължават да ни броят за държава втора категория, каза Илия Лазаров

01.08.2023 | 21:15 Редактор: Тодор Петров

Mеждународният експерт Илия Лазаров заяви в предаването "Денят ON AIR", че войната премина в доста рутинна фаза, а двете воюващи страни изчерпват постепенно своята жива сила. 

"Изпращат дронове, но липсват хората, които могат и искат да воюват. Украинците са много по-мотивирани, но и там вече се наблюдава умората. Хората не искат да воюват и воюват играчките. Без да влезе войска, която да поддържа тази територия, няма как да се случи. Жертвите и от двете страни са доста, независимо кой как ги изчислява. Преминават във фаза, в която дронове стигат до Москва. Това показва уязвимост, което не се нрави на руското ръководство", коментира той.

Лазаров очаква да се стигне до стабилизация и да се търси решение в бъдеще време, но не и скоро.

"За да има развитие в Украйна, трябва да видим какво ще се случи на изборите в САЩ догодина. В републиканската и демократическата партия има привърженици на това да се подкрепя Украйна докрай. Има и други, които казват: Трябва да се види как да се счупят по-малко яйца. Дотогава ще има плюс минус километър-два. Всеки ще се хвали, но няма да се случи нещо съществено", смята гостът на Bulgaria ON AIR

"Путин каза, че Украйна трябва да приеме новите териториални реалности. Украйна няма как това да го приеме в този му вид. Русия не показва сила в момента, за да може да наложи това нещо. Както и Украйна не показва сила, за да може да си възвърне тези територии. Контраофанзивата буксува. Руснаците не могат да си позволяват да мобилизират още хора. Но Путин може да си изпусне нервите. Съдбата на Русия е свързана с неговата собствена съдба. Русия не може да нападне Полша, защото Полша е част от НАТО", подчерта Лазаров. 

Той е на мнение, че военното учение на Русия в Черно море не нарушава нашия суверенитет и икономическата ни зона не са териториалните води.

"Да, това пречи и руснаците целят да не могат да минават през тези зони корабите, които пренасят зърното от Украйна. За да имат гаранция тези кораби, те трябва да плават само в териториалните води. Това са международни води с икономически интерес, нищо повече. Имаме засягане на наши икономически интереси. Тези учения засягат нашите възможности за проучване на газ. Руснаците ще го правят, докато не решат проблема със зърнената криза", обясни анализаторът. 

Според Лазаров руснаците опитват да ни сплашат и продължават да ни броят за държава втора категория, "все едно сме им длъжни за всичко". 

"Това е лошо за самите тях. Още 3-4 изказвания от типа на Пьотр Толстой и после ще се чудят защо се увеличават русофобите в България. Те сами си ги създават с това надменно и имперско поведение", изтъкна той.

Гостът добави, че Китай е заинтересован от поддържането на това напрежение, а не от решението му, защото то е в негова полза. 

"Русия се изтощава, до голяма степен се изтощава Европа. Китай е големият печеливш в дългосрочен план. Става все по-голям фактор. В Африка ще се срещнат интересите на Русия и Китай. Ще се сблъскат интересите им и в бъдещото развитие на Сибир с глобалното затопляне. Мирът би могъл да дойде през Китай след разпад на Русия. Китай няма интерес от запазване на Русия", заяви Лазаров.

Той отбеляза, че по логиката на Путин Украйна е вътрешен проблем и руският президент много се дразни, че Украйна се съпротивлява на базата на подкрепата на Свободния свят.

"Потенциалът на Русия е многократно по-голям от този на Украйна, но зад Украйна застана целият останал свят със своя потенциал. Затова се получи това задръстване. Рано или късно ще се стигне до спиране на огъня, след това трудно може да се каже какво ще се случи. Това ще стане догодина или по-догодина. В момента руснаците са се окопали сериозно и украинците срещат сериозна съпротива", каза още Лазаров. 

Гледайте целия разговор във видеото.