Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пламен Абровски: Недостиг на зърно няма да има. Решението на Русия ще има икономически последствия

Москва си играе с двете неща, които има - зърно и енергийни източници, коментира експертът по земеделско право

17.07.2023 | 21:25 Редактор: Елеонора Танева

Последствията от решението на Русия да напусне зърнената сделка могат да бъдат икономически. Това мнение изрази експертът по земеделско право Пламен Абровски.

"Русия има две неща - зърно и енергийни източници. Играе си с едно и с другото, излизането означава стрес за зърнените пазари точно по време на жътвата", посочи Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Той уточни, че след решението на Москва се спира достъпът на Украйна до пристанището в Одеса, но страната може да изнася през Констанца

"Това изисква време и усилия - да стигне до Констанца, малко се заобикаля, но реално не е чак толкова голям проблем. Недостиг на зърно няма да има", убеден е гостът.

Бившият съветник на министъра на земеделието посочи кой страда от решението на Русия - ЕС и европейските зърнопроизводители. 

"Украинците нямат какво да правят - най-лесно изнасят в ЕС, България загуби традиционни пазари като Испания, където са украинците. Надявам се този пък ЕК да реагира адекватно - не да дава пари на калпак. Ако те нямат план, толкова по-зле за комисаря по земеделие", коментира Пламен Абровски. 

Събеседникът посочи и защо турският президент Реджеп Ердоган е толкова заинтересован зърнената сделка да продължи: "Всичко това минава през Турция много бързо и печелят пари от това. Нормално е Ердоган да иска да помогне всячески". 

Абровски коментира и ръста на цените у нас. По думите му проблемът е икономически, а не земеделски.

"Не трябва да има ограничение на цените, това създава инфлация или недостиг, съответно спекула. Не трябва да ги регулираме, а да създадем условия бизнесът да работи за в бъдеще, а не да направи печалба днес", призова гостът.

Прогнозата му е, че това правителство може да продължи и 4 г., защото "всеки ще си хапва от пицата, колкото и постна да е тя". Абровски настоя за структурни промени в Министерството на земеделието, с които животновъдството и растениевъдството да заработят, "а не да гледаме как да вземем европейски средства".

Промени по думите му са нужни и в БАБХ. 

"Всеки директор да може да назначава и да носи отговорност, сега отгоре му се спуска с кой ще работи, каква да бъде политиката. Да има УС от 5 човека, който да взима решения за Агенцията", даде пример бившият съветник в МЗ. 

Очакванията му по разследванията срещу Борисов са да не стигнат до никъде, защото никога като министър-председател не полагал подпис, а разследващите първо гледат кой се е подписал в даден документ.

Гледайте целия разговор във видеото.