Русия се отказа от зърнената сделка, Шарл Мишел настоя ОНН да окаже натиск

Сделката имаше за цел да облекчи глобалната продоволствена криза

17.07.2023 | 18:49 Редактор: Михаела Димитрова

Русия обяви, че спира участието си в споразумението за износ на зърно през Черно море. От Кремъл заявиха, че договореностите престават да важат, защото частта от тях, която засяга Русия, не е изпълнена. Москва обяви решението си днес, когато изтича и срокът на действие на сделката.

Тя беше подписана преди една година с посредничеството на ООН и Турция, имаше за цел да облекчи глобалната продоволствена криза.

Споразумението позволяваше украинската зърнена продукция, блокирана от войната, да бъде изнасяна безпрепятствено по морските коридори. То беше удължавано няколко пъти, но изтече днес.

Русия от месеци твърдеше, че не се изпълняват нейни условия, защото се пречи на износа ѝ на зърно и торове. Говорителят Дмитрий Песков уточни, че веднага щом исканията на Москва бъдат изпълнени, тя ще се върне към сделката.

Руското решение за излизане от зърнената сделка беше осъдено категорично от ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен го нарече "цинично". Тя отбеляза в Тwitter, че това става въпреки усилията на ООН и на Турция. Фон дер Лайен увери, че ЕС работи за осигуряването на доставките от храни за уязвимите хора по света, коридорите за пренос на украински земеделски стоки остават отворени.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел настоя ООН да окаже натиск над Русия.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС