Ердоган готов да говори с Путин за удължаване на зърнената сделка

Руският президент иска този хуманитарен мост да продължи, каза турският президент

17.07.2023 | 15:31 Редактор: Вяра Димова
Ердоган готов да говори с Путин за удължаване на зърнената сделка

Въпреки прекратяването на участието на Москва в Черноморската сделка за зърно, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че вярва, че руският президент Владимир Путин иска споразумението да бъде продължено, съобщи "А Нюз".

"Въпреки днешното изявление, вярвам, че руският президент Путин иска този хуманитарен мост да продължи", каза Ердоган на пресконференция в Истанбул, преди да замине на официално посещение в Саудитска Арабия.

Коментарите на Ердоган дойдоха скоро, след като Кремъл обяви, че спира действието на споразумението за доставка на зърно, чийто срок изтича днес.

"Черноморското споразумение за зърно остава в историята като дипломатически успех", подчерта Ердоган и добави, че Турция винаги е отдавала значение на продължаването на инициативата и е активизирала дипломатическите усилия за тази цел, пише БГНЕС.

Ердоган заяви, че турският външен министър Хакан Фидан и руският му колега Сергей Лавров ще обсъдят споразумението по телефона, като изрази надежда, че то ще продължи "без прекъсване". "Освен това можем да предприемем стъпки чрез телефонен разговор с Путин, без да чакаме август", добави той.

Снимка: БГНЕС