Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Найденов: Ердоган си изигра добре картите, възобнови преговорите със САЩ

"Сред най-важните решения във Вилнюс е одобряването за прилагане на плановете за отбрана", заяви бившият министър на отбраната

12.07.2023 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

Срещата на НАТО във Вилнюс беше четвърта подред след началото на войната. Войната принуди страните членки да задълбочат своето сътрудничество. Един от ключовите въпроси беше за отношенията между НАТО и Украйна в две посоки - очакванията за членство на Украйна в НАТО и гаранциите за сигурност във времето до присъединяването на Украйна към НАТО. На тази среща не можеше да няма решение, свързано с евентуалното членство на Украйна в НАТО. В крайна сметка решението гласеше, че Украйна ще получи членство, когато страните членки са съгласни. Това каза бившият министър на отбраната Ангел Найденов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите отпадането на Плана за действие на членство дава политическите, икономическите и военните цели, които трябва да постигне всяка дена страна-кандидатка.

"Това изискване отпада за Украйна и военното решение е свързано с предоставянето на една многогодишна програма за модернизиране на въоръжените сили на Украйна. Акцент ще бъде поставен не само върху сухопътните войски, но и върху военновъздушните, и военноморските сили. Икономическата и военната помощ са част от този пакет, който дава съдържанието на гаранциите за сигурност", обясни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Найденов коментира думите на Медведев, според които увеличаването на военната помощ за Украйна приближава трета световна война.

"Този наратив и използването на заплахите са част от постоянното говорене. Едва ли трябва да бъде следван от коментар. Желанието на Руската федерация да бъдат ограничени военните помощи и подкрепата за Украйна са част от условията, които тя предоставя като елемент на бъдещи преговори, и постигането на мир", настоя бившият министър на отбраната.

С оттеглянето на възраженията на Турция по отношение на членството на Швеция - турският президент добре си е "изиграл картите", смята Найденов.

"Пое ангажимента да бъде бързо придвижен протоколът за присъединяване на Швеция към НАТО през различните институции. Какво получи Ердоган в замяна? Той постигна възобновяване на преговорите със Щатите за придобиването на нови самолети F-16. Сред най-важните решения на тази среща е одобряването за прилагане на плановете за отбрана. Те дават отговора на Алианса в случай на руско нападение", разясни той.

В бюджета за 2023 година България има нарастване на средствата за отбрана, но все още не достигаме двата процента, отбеляза Найденов. Според него няма риск складовете ни да останат празни, когато изпратим боеприпаси на Украйна. "Доверявам се на анализите", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.