Ердоган: Започваме нов период със САЩ, предишните срещи бяха загряващи

Байдън очаква с нетърпение да работи с Ердоган пред следващите пет години

11.07.2023 | 21:14 Редактор: Михаела Димитрова
Ердоган: Започваме нов период със САЩ, предишните срещи бяха загряващи

Ще започне нов период между Турция и САЩ. Това е заявил турският президент Реджеп Ердоган малко преди двустранна среща при закрити врата с президента на САЩ Джо Байдън във Вилнюс.

"Предишните срещи с президента Байдън бяха загряващи сесии“, e заявил Ердоган и е добавил: "Сега започваме нов период“.

Ердоган също така е пожелал на американския си колега успех на предстоящите президентски избори. Байдън е отговорил, че очаква с нетърпение да работи с Ердоган през следващите пет години.

Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан, директорът на Националната разузнавателна организация (MИT) Ибрахим Калън, директорът по комуникациите на президента Фахретин Алтун и други са част от турската делегация на двустранните преговори.

По-рано Байдън е приветствал решението на Турция да одобри кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.

Министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер е разговаря по телефона късно вечерта на 10 юли с американския си колега Лойд Остин относно закъсалата сделка за изтребителите F-16 и членството на Швеция в НАТО, предаде "Фокус".

"Ердоган знаеше, че във Вилнюс ще бъде възможно да се изтръгнат максимални отстъпки от Запада. Пробивът за шведското членство обаче дойде дори по-рано от очакваното. Ердоган се пазареше решително и безкомпромисно, но зад кулисите президентът Байдън и неговият екип неуморно го увещаваха да приеме и техните усилия заслужават всяка похвала", написа по-рано The Washington Post.

Снимка: БГНЕС


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 9 месеца
КАМОШУЛЪКА РАБОТИ МОЖЕ САМО ДА СЕ НАУЧИМ КАК СЕ ПРАВИ И НЕ СЕ БАВИ И НЕ СЕ ПОДКУПВА А ЗАРАБОТВА ЗА ВДСИЧКИ МИНИМУМ 100 ЛЕТА НАПРЕД А НЕ 500 НАЗАД ТИЯ НАЩТИ ПРОДАЖНИЦИ КОГА ЩЕ ГИ ИЗМЕТЕМ В *** ЧЕ ДА СИ НАПРАВИМ СПОЛУКА НАБЛИЖАВА БЪЛГАРИ НАСЛУКА Сигнализирай за неуместен коментар