"Купи" ли Ердоган билет за Турция към ЕС и изтребители F-16, допускайки Швеция в НАТО?

Лидерите ще договорят нов пакет от мерки, които да доближат Киев до членство в алианса

11.07.2023 | 13:56 Редактор: Вяра Димова

Започна срещата на върха на НАТО във Вилнюс. В последния момент Турция се съгласи да "пусне" Швеция в пакта. 

Турският президент Реджеп Ердоган се е съгласил да внесе в парламента на страната искането за присъединяване на Швеция към Североатлантическия пакт. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг на старта срещата на върха. Това е историческа стъпка, подчерта Столтенберг.

"Имам удоволствието да съобщя, че турският президент се съгласи да внесе протокола за присъединяване на Швеция за гласуване в турския парламент в кратък срок и да гарантира, че той ще бъде ратифициран", обяви Столтенберг.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон гарантира, че ще продължат съвместните си усилия за борба с организираната престъпност и тероризма. Експерти коментират, че зад постигнатото съгласие с Ердоган за Швеция стои по-голям пакет от договорености, който включва самолети F-16, американска подкрепа за членство на Турция в ЕС. Предполага се, че част от този пакет е пускането на командирите от украинските отряди "Азов", които се намираха в Турция.

Съюзниците от НАТО ще заявят категоричната си подкрепа за Украйна и ще договорят нов пакет от мерки, които да доближат Киев до членство. Утре се очаква в заключителната декларация съюзниците да потвърдят, че Украйна ще влезе в Алианса, когато условията позволяват това. На този етап това означава - когато войната приключи. 

Във Вилнюс се очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски да се срещне на четири очи с американския президент Джо Байдън. Във фокуса на разговорите в литовската столица следващите два дни е и укрепването на Източния фланг на НАТО, който включва Черно море.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС