"Зеленски стига твърде далеч": Западът след критиката на украинския президент към НАТО

Преговорите все още не са приключили

11.07.2023 | 18:05 Редактор: Михаела Димитрова

Западните дипломати са се обидили от призива на украинския президент Володимир Зеленски относно позицията им за Украйна. Това съобщава РБК-Украйна като се позовава на Politico.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди преговарящите от НАТО за отказа да предложат на Киев конкретен път към присъединяване към НАТО в проектокомюникето, изготвено на срещата на върха на Алианса.

Днес лидерите на НАТО се събират в литовската столица за двудневна среща на върха, а най-чувствителната точка в дневния ред е кандидатурата на Украйна за членство.

В последния проект на комюникето от срещата на върха съюзниците обмислят да заявят, че ще могат да отправят покана към Украйна, след като се съгласят и бъдат изпълнени условията, според анонимен високопоставен дипломат от НАТО и човек, запознат с преговорите.

Преговорите все още не са приключили, но проектът, който Киев в получил, разгневи украинския президент.

"Ние ценим нашите съюзници. Ценим нашата обща сигурност. И винаги ценим открития разговор. Украйна ще бъде представена във Вилнюс, на срещата на върха на НАТО. Защото това е уважение. Но Украйна също заслужава уважение. Сега, на път за Вилнюс, получихме сигнали, че се обсъжда формулировка без Украйна", написа Зеленски.

В същото време президентът е отбеляза, че е "безпрецедентно и абсурдно, когато не е определен срок нито за поканата, нито за членството на Украйна “ .

"Критичен съм към много аспекти и особено към отношението на някои съюзници, но смятам, че това не е обмислен и справедлив подход“, е заявил висш дипломат от Централна Европа, като е добавил, че Зеленски "стига твърде далеч“.

Някои дипломати обаче са заявили, че разбират чувствата на украинския лидер.

"Разочарованието му е разбираемо предвид агресивната война. Съюзниците винаги се съгласяват с комюникетата. Срещата на върха ще демонстрира непоколебима и непоколебима подкрепа за Украйна", е заявил висш дипломат на НАТО.

Друг е добавил, че уважава всичко, казано от украинския президент, защото сега "Украйна е в разгара на война" "Каквато и да е формулировката в нашето комюнике, всички съюзници са единодушни във факта, че бъдещето на полагащото се място на Украйна е в НАТО и само ние и те можем да го решим. Следователно перспективата за членство несъмнено е ясна и силна", е подчертал той, цитиран от "Фокус".

Украинската медия припомня, че Украйна очаква ясна политическа покана за НАТО от своите съюзници, очаквайки да получи място в Алианса след края на войната с Русия.

Снимка: БГНЕС