Във Вилнюс посрещнаха Зеленски като герой, той рязко смени тона към НАТО

Украинският държавен глава ще се срещне с колегата си Джо Байдън

12.07.2023 | 13:53 Редактор: Искра Ангелова

Във втория ден от форума на НАТО във Вилнюс - очаква се знакова среща между президентите на Съединените щати и Украйна - Байдън и Зеленски. Зеленски ще разговаря и с останалите лидери от пакта, след като вчера те обявиха, че бъдещето на страната му е в Алианса, но отхвърлиха призива му за определяне на срокове за членство.

Президентът на Украйна се присъедини към лидерите на НАТО във втория ден от срещата във Вилнюс. Преди да се включи в учредителната сесия на Съвета НАТО - Украйна, той промени тона. Вчера на път към Вилнюс Зеленски използва думите "абсурд", "колебание" и "нерешителност", но беше посрещнат като герой.

"НАТО ще даде на Украйна сигурност, Украйна ще направи НАТО по-силна", заяви украинският държавен глава.

След срещата си с германския канцлер Олаф Шолц, Зеленски отново благодари за подкрепата.

"Има договорка за допълнителни системи "Пейтриът" и ракети за тях от Германия. Това е много важно за защитата на живота в Украйна от руския терор. Благодарен съм за готовността на Германия за дългосрочна, многогодишна подкрепа на Украйна и нашата защита на свободата", допълни Зеленски.

Президентът на Украйна ще се срещне на четири очи с президента на САЩ Джо Байдън. Заедно с лидерите на страните от Г-7 - Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония ще обявят план за дългосрочна военна помощ за Украйна.

Общата позиция е, че така ще бъде даден знак на Русия, защото според лидерите на НАТО времето не е на нейна страна.

А руският външен министър Сергей Лавров коментира продължаващото въоръжаване за Украйна.

"Защо въоръжената конфронтация в Украйна не спира? Отговорът е много прост - тя ще продължава, докато Западът не се откаже от плановете да запази господството си и от натрапчивата мисъл да нанесе стратегическо поражение на Русия с ръцете на киевските си марионетки", отсече Лавров.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
3 rate up comment rate down comment 3
Ха-ха-ха
преди 9 месеца
Тагарев пръв е коленич$$ заедно с Денков. Във Вилнюс го посрещат като герой, у нас си правиха селфита. Истински Холивуд! На тръгване, след обилното сервилничене в София, Зеленски бе анатемосан заради отношението му към православието. Ще стане ясно дари е хванало проклятието... Сигнализирай за неуместен коментар