България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бенатов: Без подкрепата на НАТО Украйна няма шансове да спечели войната

Действията на Русия много трудно може да бъдат прогнозирани, посочи той

12.07.2023 | 08:48 Редактор: Тодор Петров

Втори ден продължава срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Очаква се членовете на Г-7 да ратифицират дългосрочно споразумение за сигурност с Украйна. То ще включва отбранително оборудване, обучение и обмен на разузнавателна информация. 

Ходът на държавите от Г-7 идва след като Володимир Зеленски разкритикува нежеланието на НАТО да предложи на Киев времева рамка за присъединяване към алианса. Днес Зеленски ще участва в учредителната сесия на Съвета НАТО - Украйна. Предвидена е и среща с американския му колега Джо Байдън.

"Въпросът с украинското членство в НАТО е основен. Това членство е важно не само за Украйна, а и за самия алианс. Имахме голяма надежда да ни дадат пътна карта с конкретни срокове, но не стана и много от експертите смятат, че това показва слабостта на НАТО. Това дава илюзорна надежда на Русия, че алиансът няма да подкрепя силно Украйна в тази война", коментира кореспондентът ни доц. Даниел Бенатов в ефира на "България сутрин".

Той подчерта пред Bulgaria ON AIR, че НАТО продължава да подкрепя Украйна с оръжия, финансова помощ и съветници. И отбеляза, че започва да работи специален съвет НАТО - Украйна за пряк диалог на високо ниво.

Доц. Бенатов очаква Джо Байдън да подкрепи позицията на САЩ и НАТО относно предстоящата помощ за Украйна. 

"Винаги личните срещи дават шанс за промени. След срещата ще има публична лекция на Джо Байдън, ще отида там и евентуално вечерта ще имаме допълнителна информация. НАТО помага, разбира се. Сега имаме стратегическа посока и тактическа работа. Без помощта на алианса, Украйна няма особени шансове да спечели тази война", посочи кореспондентът ни в Украйна.

Дмитрий Медведев заяви, че увеличаването на военната помощ за Украйна от страна на НАТО ни приближава до Трета световна война.

"Медведев отдавна не е експерт. Той е символ на съвременна Русия, в която хора изразяват някакви диви неща. За съжаление, в нашия 21 век понякога няма никаква логика. Действията на Русия много трудно може да бъдат прогнозирани. Предполагам, че изказванията на Медведев, Шойгу или Песков са просто празни думи", коментира доц. Бенатов.

Гледайте целия разговор във видеото. 


2
1 rate up comment rate down comment 0
Величко
преди 9 месеца
Доцент Бенатов , и с подкепата на НАТО Украйна няма никакви шансове да спечели войната ! Шансовете обаче нарастват многократно да избухне тотална ядрена война и остават все пак шансове някой и друг човек да оцелеят на островите на Кирибати , в Нова Зеландия, а може би в Австралия ! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 9 месеца
Поредният храненик с грантаджийство като основен поминък.И ако любимата му Украйна, с помощта на НАТО вземе да побеждава, Русия няма ли да ползва ядрено оръжие според "експерта"? Това ТСВ ли ще бъде, или просто унищожение на Украйна? Този вариант "експертът" дали го е обмислил, че Медведев говори точно за него? Сигнализирай за неуместен коментар