Батальонът става бригада: Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България

Надграждаме сега съществуващата група, заяви премиерът акад. Николай Денков във Вилнюс

11.07.2023 | 20:36 Редактор: Елеонора Танева
Батальонът става бригада: Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България

Увеличаваме 4 пъти войниците на НАТО в България. Батальонната бойна група става бригада. Това заяви премиерът акад. Николай Денков във Вилнюс. 

Денков обясни, че не се очаква втора бойна група на НАТО у нас: "Това, което се очаква, е да надградим сега съществуващата група, тя е на ниво батальон, но трябва да бъде надградена, разширена с военни възможности и с личен състав, така че да отиде на ниво бригада, което е следващото ниво на мащаб на бойна група.“

По стандартите на НАТО бойната група е около 1300 войници, а бригадата - около 5000.

Денков заяви, че Украйна ще стане член на НАТО, когато това е възможно.

"Трябва да бъдат изпълнени изискванията за приемане. Ще има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но трябва да имаме съответните условия. Докато Украйна се намира в състояние на война със съседна държава, няма да бъде приета, но ще са ясни условията, при които тя ще бъде приета евентуално", добави Денков, цитиран от БГНЕС.

По думите на премиера е нисък рискът за разрастване на войната извън територията на Украйна, но разпалване на конфликт в Западните Балкани остава рисков въпрос заради руско влияние там.

Лидерите на НАТО се събраха във Вилнюс, за да направят най-голямата ревизия на отбранителните планове на Алианса от Студената война насам. Във фокуса на срещата са още две важни теми - членството на Украйна в НАТО и блокираното членство на Швеция. Снощи Йенс Столтенберг съобщи, че турският президент Ердоган ще подкрепи членството на Швеция в НАТО.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Много "хубаво&q
преди 9 месеца
100 % ще са тук, за да ни "пазят", че нямат търпение да загинат за България, след като Русия ни нападне и заради нас да се получи сблъсък между НАТО и Русия. Или са тук да крепят властта на посо$$$$$? Сигнализирай за неуместен коментар