Песков: Русия се възприема като враг, ще има контрамерки срещу Украйна след решението на Макрон

"Срещата на върха в литовската столица има "силен антируски характер", коментира говорителят на Кремъл

11.07.2023 | 19:08 Редактор: Михаела Димитрова

Започна срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Турция се съгласи да "пусне" Швеция в пакта. Утре пък в заключителната декларация се очаква съюзниците да потвърдят - Украйна да стане член НАТО, когато, обаче, условията позволяват това. Или както вече беше заявено – когато войната приключи.

Украинският президент Володимир Зеленски определи като "нерешителност" и "слабост" позицията на НАТО по въпроса за приемането на страната му в Алианса. 

"Украйна ще бъде представена на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, защото става въпрос за уважение. Но Украйна също заслужава уважение. Изглежда няма готовност нито да поканите Украйна в НАТО, нито да я направите член на Алианса. Това означава, че се оставя възможност да се пазари членството на Украйна в НАТО в преговорите с Русия. А за Русия това означава мотивация да продължи своя терор", написа Зеленски. 

Всички държави членки на НАТО признават, че перспективата за членство на Украйна сега не е възможна, докато страната е във война. Това е и позицията на България.

"Има ясна перспектива, че Украйна ще стане член на НАТО, но затова трябва да имаме съответните условия", заяви премиерът акад. Николай Денков.

Русия обвини НАТО, че срещата на върха в литовската столица има "силен антируски характер". 

"Русия се възприема като враг, противник и в тази светлина ще се провеждат дискусиите", коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

"Доставката на френски ракети с голям обсег на Украйна, която обяви Еманюел Макрон, е грешка, която ще принуди Русия да предприеме контрамерки в конфликта в Украйна", заявиха още от Кремъл.

Другият повод за остра реакция на Русия е приемането на Швеция в Алианса. Държавата ще стане 32-ия член на НАТО. 

До договорката с Реджеп Ердоган за оттеглянето на ветото върху Швеция стои по-голям пакет от договорености, включително американска подкрепа за членство на Турция в ЕС. Предполага се, че част от този пакет е пускането на командирите от украинските отряди "Азов", които се намираха в Турция.  

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Йоцо
преди 9 месеца
Ако Русия допусне украйна в НАТО значи сяда на таралеж-сиреч...никога няма да стане.. Сигнализирай за неуместен коментар