Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каварджиклиев: Кадрово не сме подготвени за Еврозоната, няма комуникация към момента

По думите на кандидата на БСП предстоят много задачи, които трябва да бъдат изпълнени

12.07.2023 | 20:55 Редактор: Михаела Димитрова

Предрешена ли е битката за управител на БНБ?

"След като г-н Петков обяви, че ще подкрепи г-н Радев, така изглежда. Битката ще се води на парламентарно ниво и е в ръцете на народните представители. Не очаквам нещо различно, когато има мнозинство за управителя на БНБ. Вече се изясняват нещата, но до последния момент нищо не е ясно. Динамиката на процесите е голяма в момента. Изглежда, че управителят ще бъде г-н Радев", коментира кандидатът на БСП на поста Николай Каварджиклиев в "Денят ON AIR".

"Плюсовете са много от икономическо и политическо естество. Постът е изключително важен, както са важни и постовете на подуправителите. Оперативната дейност ще бъде извършена от подуправителите на банката. Политиката, която БНБ ще води и комуникацията, която ще има с МС, е от изключително голяма важност за развитието на икономиката на страната следващите години. Това, което е в ръцете на управителя, е важно да се ускорят темповете на приемането на България в Еврозоната, това трябва да е цел номер 1 на всеки един управител, който поеме позицията", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Според него не сме готови да влезем в Еврозоната. Каварджиклиев сподели, че би подобрил комуникацията на банката с държавните структури, населението, медиите. "Не е достатъчна комуникацията, тя има и образователни функции. При целия този процес, който предстои при приемането на еврото, комуникацията е от изключително значение. То няма комуникация към момента, няма процес, няма кампания. Би било полезно такава кампания да е в синхрон с МС и Министерството на финансите", смята кандидатът на БСП.

По негови думи предстоят много задачи, които трябва да бъдат изпълнени, а с приемането на еврото далеч няма да приключи кампанията. "Предстоят доста задачи в Националната ни банка - трябва да започне да играе ролята на изпълнител на политиките на ЕЦБ, трябва да  има по-оперативни функции, не съм сигурен дали има институционален капацитет в момента. Чисто кадрово не сме готови за това нещо", коментира Каварджиклиев.

Според него трябва да се направят промени във вътрешната структура на банката и да се назначат хора, които разбират от това, тъй като нямало подготвени хора за след приемането на еврото. "Доста от хората, които са знаели какво се случва и трябва да се прави, отдавна са пенсионери или не работят и живеят в България", каза той.

"За разлика от другите, които кандидатстват за тази позиция, аз съм човек от банковите среди, работил съм на "фронта". Аз човек, който е стигнал да взема оперативни решения, знам как да подредя нещата, мога да вземам решения и това е доказано, разликата между мен и много от хората, които влизат на тези позиции, че аз съм управлявал сериозни финансови портфейли, създавал съм екипи и съм работил в тази насока", коментира Каварджиклиев.

"Рисковете са да се греши и някой да се учи в процеса на работата, често срещано. Явно не сме си научили урока, защото много от хората оперативно не са работили. Сметката накрая я плащат данъкоплатците", каза той.

Гледайте видеото с целия разговор.